Kalydon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Akropolis i Kalydon med fjellet Varasova i bakgrunnen.

Kalydon (gresk: Καλυδών; genitiv: Καλυδῶνος) var gresk oldtidsby i Aitolia i Hellas. Den lå på vestsiden av elven Evinos, og på den nordlige kysten av vestlige delen av Korintbukta.

Utsyn over Kalydon

I henhold til gresk mytologi fikk byen sitt navn etter dens grunnlegger Kalydon, en sønn av Aitolos. Kalydon fikk bare døtre hvor en av dem, Epikaste, giftet seg med Agenor, sønn av hennes onkel Pleuron og bror av Kalydon, og grunnlegger av nabobyen som bærer hans navn.[1]

I nærheten av byen Kalydon sto fjellet Zygos (som i dag heter Arakynthos)[2] og i skråningene til fjellet var lokaliseringen for den mytologiske jakten på det kalydonske villsvin. Byen hadde en betydningsfull helligdom kjent som Laphrion som var dedikert til Artemis Laphria og Apollon Laphrios.

I år 31 f.Kr. tvangsflyttet den romerske herskeren Augustus til den nye kolonien Nicopolis på vestkysten av Hellas. Den nye byen ble grunnlagt for å feire minnet av slaget ved Actium hvor Marcus Antonius ble nedkjempet tidligere det samme året. Da befolkningen ble flyttet ut fjernet romerne på samme tid det meste kunsten og kostbarhetene i byen til Patras som lå ved Patrasbukta på nordkysten av Peloponnes. Blant det som ble fjernet var kultisk statue av Artemis i gull og elfenbein.

Den greske geografen og historikeren Strabon kommenterer i sitt verk Geographia om den tidligere skjønnheten av byen Kalydon som var blitt øde: «Kalydon og Pleuron, som nå er virkelig redusert, skjønt i tidligere tider var disse bosetninger en utsmykning av Hellas...»[3] Ruinene av byens festningsverk og teater er fortsatt synlig i dag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Suzanne, Bernard (1998): Calydon, Plato and his dialogues
  2. ^ Woodhouse, William John (1897): Aetolia: Its Geography, Topography, and Antiquities, Ayer Publishing, s. 228
  3. ^ Strabon: Geography, Book X, Chapter 2, s. 23

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Kalydon i Nordisk familjebok (2. oppl., 1910)