Kalinga Airlines

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kalinga Airlines var et privat flyselskap i Calcutta, India. Det ble grunnlagt i 1947 av flyver og politiker Biju Patnaik som også var sjefflyger.[1] Selskapet ble nasjonalisert og slått sammen med syv andre i 1957 og dannet Indian Airlines. Det startet opp igjen i 1957 og fløy passasjerer og frakt frem til 1972.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapets grunnlegger, Biju Patnaik, hadde lang erfaring fra Indias flyvåpen og andre verdenskrig hvor han fløy Spitfire og DC-3. Han fløy soldater til Kashmir og landet de første i Srinagar. Kalinga Airlines' DC-3 ble også brukt til å droppe forsyninger i det nordøstre India.[2] I 1953 dannet selskapet sammen med syv andre Indian Airlines. De andre var Deccan Airways, Airways India, Bharat Airways, Himalayan Aviation, Indian National Airways, Air India og Air Services of India.

Kalinga Airways startet opp igjen i desember 1957 sammen med fem andre: Assam Airways, Indamer Airways, Jamair og Darbhanga Aviation med en flåte på 15 DC-3.[3] Siden mai 1960 har Kalinga spesialisert seg på å droppe forsyninger i de nordøstre regionene i India. En tid opererte selskapet charter fra Bombay til Dubai, men det opphørte i oktober 1962, da selskapet ville fokusere på forsyninger fra "oven".[4] Luftdropp-operasjonene ble tatt over av det indiske flyvåpen i juni 1967[5] og selskapet gikk tilbake til passasjerer og frakt på charter-vilkår frem til februar 1972.[6]

Ulykker og hendelser[rediger | rediger kilde]

  • Den 31. desember 1951 fløy en DC-3 med en besetning på tre, men uten passasjerer, inn i et tre i overskyet vær nær Calcutta. Besetningen kunne klatre ut uskadet.
  • Den 15. september 1952 havarerte en Douglas Dakota med frakt i Wadi Halfa, Sudan. Besetningen på tre omkom.
  • Den 10. april 1952 mistet besetningen på en Douglas C-47 kontrollen under en nødlanding i Agartala i India etter motorkutt.[7]. Besetningen på fire omkom.
  • Den 30. august 1955 var en Douglas Dakota utsatt for en hendelse på Simara Airport i Nepal. For å unngå å treffe noen som krysset rullebanen, trakk piloten flyet opp i luften for tidlig og havarerte. To av besetningen på tre omkom.[8]
  • Den 17. oktober 1965 havarerte en Douglas C-47 med åtte ombord, inklusive fem passasjerer. Flyet var iferd å droppe forsyninger i Mohanbari.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]