Kai Tak lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kai Tak lufthavn
Boeing 747-467, Cathay Pacific Airways JP10362.jpg
IATA: HKGICAO: VHHH
Basisdata
OperatørCivil Aviation Department
BetjenerHongkong
BeliggenhetKowloon City-distriktet
22°19′4″N 114°12′8″Ø
Nettside
http://www.kaitakcruiseterminal.com.hk

Kai Tak lufthavn
22°19′04″N 114°12′08″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer
Kaitak tchn.svg

Kai Tak-flyplassen i Hongkong (tradisjonell kinesisk: 啟德機場; jyutping: Kai2 dak1 gei1 coeng4) var fra 1925 til 1998 Hongkongs hovedflyplass. Den ble oppkalt etter eiendomsutviklerne Kai Ho og Au Tak.

Den var inntil den ble stengt en av verdens vanskeligste moderne storflyplasser å lande på, og piloter som førte fly til Hongkong måtte ha en særskilt lisens for å lande der.

Særlig beryktet var den såkalte checkerboard-innflyvningen. Ettersom en høy fjellkjede umuliggjorde en vanlig direkte glideflukt fra landsiden mot havet, men vindforholdene var generelt av en slik art at landing fra havsiden var utelukket. Derfor måtte glideflukten ned mot landebanen skifte retning underveis. Det var på fire punkter forskjeller på landing på Kai Tak i forhold til landing på andre flyplasser:

Glidebanen førte ikke til landebanens begynnelse, men mot en liten høyde som var utstyrt med et rødt-hvitt sjakkbrettmønster. Glidebanen var 43° skjev i forhold til landeretningen.

  • Innflyvningen fant sted over tett befolket byområde.
  • Man måtte benytte en såkalt IGS (Instrument Guided System) Approach, noe som bare sjelden var nødvendig annetsteds i verden.

Piloten måtte altså foreta sin nedstigning mot Checkerboard-punktet, og når flyet nådde hovedinnflyvningstegnet (MM) på kartet måtte det foreta en krapp sving på 43° mot høyre for å komme rett mot landebanen. Dette var såpass nær flyplassen at flyveren bare hadde noen få sekunder etter svingmanøvren til å finjustere og til å bringe flyet i rett stilling med begge vinger på samme høyde. I tillegg var landebanen svært kort, og de fremherskende vindene var også en stor utfordring.

En landing på Kai Tak ble regnet som en av de mest spektakulære normallandinger internasjonal luftfart kunne by på. .

I tillegg til de nevnte problemer kom at flyplassens kapasitet ikke strakk til, slik at landingene kom stadig tettere.

Før Hongkong ble overdratt til Folkerepublikken Kina i 1997 ble det besluttet av de britiske koloniherrer å begynne byggingen av en ny flyplass. Den nye flyplassen, Chek Lap Kok, ble tatt i bruk i 1998. Kai Tak International Airport ble stengt 6. juli 1998.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]