Kai Tak lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kai Tak lufthavn
IATA: – ICAO:
Basisdata
OperatørCivil Aviation Department
BetjenerHongkong
BeliggenhetKowloon City-distriktet
Åpnet25. jan. 1925
22°19′4″N 114°12′8″E
Kart
Kai Tak lufthavn
22°19′04″N 114°12′08″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Kai Tak-flyplassen i Hongkong (tradisjonell kinesisk: 啟德機場; jyutping: Kai2 dak1 gei1 coeng4) var fra 1925 til 1998 Hongkongs hovedflyplass. Den ble oppkalt etter eiendomsutviklerne Kai Ho og Au Tak.

Den var inntil den ble stengt en av verdens mest krevende storflyplasser å lande på, og flygerne måtte ha en særskilt lisens for å lande der.

Den såkalte checkerboard-innflyvningen til rullebane 13 (RWY 13) var den mest krevnde innflyvningen. Høye fjell umuliggjorde en vanlig rett innflyvning fra nordvest og vinden var generelt slik at landing motsatt vei, inn fra havet i sydøst, var utelukket. Derfor måtte man på et punkt under innflyvningen skifte retning.

Instrumentinnflyvningen førte ikke rettlinjet til rullebanen, men mot en liten høyde som var utstyrt med et rødt-hvitt sjakkbrettmønster. Kursen inn mot dette "checkerboard" var 43° forskjellig fra rullebaneretningen. Man måtte benytte en såkalt IGS (Instrument Guided System) innflyvning, noe som sjelden forekom andre steder i verden.

Flyene måtte altså foreta sin nedstigning mot Checkerboard-punktet, og så måtte det foreta en krapp sving på 43° mot høyre for å komme rett mot rullebanen. Dette var såpass nær rullebanen at flyveren bare hadde noen få sekunder etter svingen til å bringe flyet i rett stilling før landingen. Rullebanen var relativt lang, 3350 meter, men vindforholdene kunne være problematiske.

En landing på Kai Tak ble regnet som en av de mest spektakulære landinger internasjonal luftfart kunne by på.

Flyplassen ble utvidet flere ganger, med lengre rullebane, flere taksebaner samt større terminal og oppstillingsområder. Til tross for dette var kapasiteten for liten.

Før Hongkong ble overdratt til Folkerepublikken Kina i 1997 ble det besluttet av de britiske koloniherrer å begynne byggingen av en ny flyplass. Den nye flyplassen, Chek Lap Kok, ble tatt i bruk i 1998. Kai Tak International Airport ble stengt 6. juli 1998.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]