Kaffetrakter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En blå, vanlig kaffetrakter

En kaffetrakter er en elektrisk innretning som tilbereder kaffe ved å filtrere varmt vann ned i en kolbe gjennom et kammer hvor dette løser opp og opptar i seg smaks- og virkestoffene fra malte, brente kaffebønner anbrakt i et papirfilter. Kaffe som er fremstilt ved anvendelse av kaffetrakter, kalles filterkaffe eller også traktekaffe.

Historie[rediger | rediger kilde]

Halvautomatiske kaffetilberedende maskiner har bestått i omtrent 200 år. Flere forskjellige metoder er stadig blitt utviklet for å tilberede kaffe; ved begynnelsen av det 20. århundre kom også de første elektriske kaffetrakterne. Disse apparatene var imidlertid pga. prisen utilgjengelige for de brede skikt av befolkningen. Først i tiden etter annen verdenskrig kom det til vesentlige tekniske forbedringer og en mye større utbredelse av kaffetraktere. Den første moderne filterkaffetrakteren, Wigomat, ble patentert av Gottlob Widmann i 1954. Denne maskinen spredte seg fra Tyskland over Europa og til Amerika, og fortrengte de tidligere vanlige perkolatorene og vakuummaskinene. Sitt gjennombrudd på massemarkedet fikk kaffetrakteren i 1970-årene, med det systemet som fortsatt er det vanlige idag.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

For at en kaffetrakter overhodet skal fremstille nytbar kaffe, må man først pøse kaldt vann ned i dens vannbeholder, f.eks. fra den tilhørende kolben (men man kan også bruke både litermål, skåler, mugger og kar). Dernest (eller også før; det spiller ingen rolle) anbringer man et dertil egnet filter i kaffetrakterens filterholder og fyller dette opp med en ønsket mengde malte kaffebønner. Når begge disse anstaltene er blitt truffet, skrus kaffetrakteren på (stikkontakten må stå i støpslet medmindre trakteren er batteridreven).

Når vannet sildrer ned fra beholderen, kommer det i berøring med et varmeelement inne i trakteren som koker det voldsomt opp. Dampen som dermed dannes og som stiger opp, fungerer som en pumpe; den drar med seg en del vann opp gjennom et rør inntil det når toppen av trakteren.

Det varme vannet renner ut over midten av kaffefilteret og det blir fylt slik at smaksstoffene trekkes ut av den malte kaffen. Væsken renner etterhvert ut av filterkammeret, hvor riller i siden sørger for at filteret ikke klistrer seg fast; slik kan kaffen passere gjennom filteret og komme rennende ned i kolben. I bunnen av filterholderen er det et lite hull, eventuelt med en liten fjær som sørger for at vann og kaffe får riktig kontakttid i filteret (men likevel ikke så sent at det renner over), og en regulerbar innsnevring slik at vannet forblir litt lenger i filteret hvis det ikke skal lages så mye. Når vannbeholderen er tom, fordamper vannet som er igjen i røret, slik at minst mulig vann blir igjen i maskinen.

Kolben står på en liten plate som holder kaffen varm. Kaffen taper seg i smak etter hvert som den står og varmes. Det er godt for både kaffen og sikkerheten at kaffen drikkes opp ganske snart og at trakteren skrus av. Kaffetraktere kan kortslutte og bør derfor ikke forlates mens de er skrudd på. Barn under 3 år bør vise forsiktighet ved anvendelse av kaffetraktere.

Rensning[rediger | rediger kilde]

God kaffe er avhengig av regelmessig rensede redskaper. Jevnlig renhold er ikke bare hygienisk; kaffen smaker også bedre.[1]

  • Vannbeholderen trenger vask av og til.[2]
  • Rørsystemet vil alltid beholde en viss fuktighet etter traktingen, og fuktighet pluss kalkbelegg kan gi usmak på kaffen.
  • Filterholderen og kolben får over tid kaffebelegg, og dette kan gi bismak på kaffen.
  • Utsiden av kaffetrakteren kan bli flekkete, men det har ingen innvirkning på kaffens smak.

Det er laget spesielle rensemidler for kaffetraktere, en ganske effektiv såpe som ikke er giftig og ikke etterlater mye bismak. Kjele og filterbeholder tåler også såpe, børste og vann. Kaffebelegg trenger gjerne litt mekanisk bearbeidelse for å vaskes bort, og fjernes vanskeligere med bare såpe og vann.

Andre måter å fremstille kaffe på[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dalseg, Elisabeth (26. september 2011): «Når vasket du kaffetrakteren sist?», Din Side
  2. ^ «Slik får du ypperlig kaffe år etter år» Arkivert 6. februar 2015 hos Wayback Machine., Moccamaster

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]