Kaffetrakter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kaffetrakter

En kaffetrakter er et apparat for tilberedning av kaffe. Det fungerer ved at varmt vann siles gjennom malte, brente kaffebønner som er plassert i et filter og ned i en kolbe.

Hvordan kaffetrakteren fungerer[rediger | rediger kilde]

Kaldt vann helles i en beholder, gjerne fra den tilhørende kolben. Den settes på en varmeplate i trakteren, et filter fylles med malte kaffebønner og settes i en filterholder over kolben. Kaffetrakteren skrus på.

Når vannet renner ned fra beholderen kommer det i kontakt med et varmeelement inne i trakteren som koker opp vannet. Når vannet koker dannes det damp, som er lettere enn vann og som stiger. Dampen fungerer som en pumpe, den drar med seg en del vann opp gjennom et rør til det når toppen av trakteren.

Det varme vannet renner ut over midten av kaffefilteret og det blir fylt slik at smaksstoffene trekkes ut av den malte kaffen. Væsken renner ut av filteret etter hvert, riller i siden på filterbeholderen sørger for at filteret ikke klistrer seg fast slik at kaffen kan passere og renne ned i kolben.

I bunnen av filterholderen er det et lite hull, gjerne med en liten fjær som sørger for at vann og kaffe får riktig kontakttid i filteret, (men likevel ikke så sent at det renner over) og en regulerbar innsnevring slik at vannet forblir litt lengre i filteret hvis ikke skal lages så mye.

Når vannbeholderen er tom, fordamper vannet som er igjen i røret, slik at minst mulig vann blir igjen i systemet.

Kolben står på en liten plate som holder kaffen varm. Kaffen taper seg i smak etter hvert som den står og varmes. Det er godt for både kaffen og sikkerheten at kaffen drikkes opp ganske snart og at trakteren skrus av. Kaffetraktere kan kortslutte og de bør derfor ikke forlates mens de er skrudd på.

Rensing av trakteren[rediger | rediger kilde]

God kaffe er avhengig av ren og god redskap og det lønner seg å rense trakterne en gang i blant.

  • Vannbeholderen trenger vask av og til.
  • Rørstystemet vil alltid beholde en viss fuktighet etter traktingen, og fuktighet pluss kalkbelegg kan gi usmak på kaffen.
  • Filterholderen og kolben får over tid kaffebelegg, og dette kan gi bismak på kaffen.

Det er laget spesielle rensemidler for kaffetraktere. Dette er en ganske effektiv såpe som ikke er giftig eller smaker så mye. Kjele og filterbeholder kan også tåle en omgang med såpe, børste og vann. Kaffebelegg trenger gjerne litt mekanisk bearbeidelse for å vaskes bort, det er ikke så godt å bli kvitt med bare såpe og vann.

Andre måter å fremstille kaffe på[rediger | rediger kilde]