Hopp til innhold

Kaffetrakter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En blå, vanlig kaffetrakter

En kaffetrakter er en elektrisk innretning som tilbereder kaffe ved å filtrere varmt vann ned i en kolbe gjennom et kammer hvor dette løser opp og opptar i seg smaks- og virkestoffene fra malte, brente kaffebønner anbrakt i et papirfilter. Kaffe som er fremstilt ved anvendelse av kaffetrakter, kalles filterkaffe eller også traktekaffe.

Kaffekolbe brukes som betegnelse på en beholder for tilbereding og servering av kaffe, te og tevann. Kaffekolber kan være sylinder- eller kuleformede og brukes i forbindelse med kaffetraktere. De er laget av glass, men har gjerne hank og lokk laget i annet materiale.

Historie[rediger | rediger kilde]

Halvautomatiske kaffetilberedende maskiner har bestått i omtrent 200 år. Flere forskjellige metoder er stadig blitt utviklet for å tilberede kaffe; ved begynnelsen av det 20. århundre kom også de første elektriske kaffetrakterne. Disse apparatene var imidlertid pga. prisen utilgjengelige for de brede skikt av befolkningen. Først i tiden etter annen verdenskrig kom det til vesentlige tekniske forbedringer og en mye større utbredelse av kaffetraktere. Den første moderne filterkaffetrakteren, Wigomat, ble patentert av Gottlob Widmann i 1954. Denne maskinen spredte seg fra Tyskland over Europa og til Amerika, og fortrengte de tidligere vanlige perkolatorene og vakuummaskinene. Sitt gjennombrudd på massemarkedet fikk kaffetrakteren i 1970-årene, med det systemet som fortsatt er det vanlige idag.

Kaffekolbe i glass med hank i plast. Høyde 14.5 cm.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Når vannet strømmer ned fra beholderen kommer det i berøring med et varmeelement inne i trakteren hvor det koker kraftig opp. Dampen som dermed dannes og som stiger opp, fungerer som en pumpe; den drar med seg en del vann opp gjennom et rør inntil det når toppen av trakteren. Herfra drypper det kokende vannet over den male kaffen i kaffefilteret og renner i siste omgang ned i kaffekannen.

Andre måter å fremstille kaffe på[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]