Kaffetrakter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En blå, vanlig kaffetrakter

En kaffetrakter er en elektrisk innretning som tilbereder kaffe ved å filtrere varmt vann ned i en kolbe gjennom et kammer hvor dette løser opp og opptar i seg smaks- og virkestoffene fra malte, brente kaffebønner anbrakt i et papirfilter. Kaffe som er fremstilt ved anvendelse av kaffetrakter, kalles filterkaffe eller også traktekaffe.

Historie[rediger | rediger kilde]

Halvautomatiske kaffetilberedende maskiner har bestått i omtrent 200 år. Flere forskjellige metoder er stadig blitt utviklet for å tilberede kaffe; ved begynnelsen av det 20. århundre kom også de første elektriske kaffetrakterne. Disse apparatene var imidlertid pga. prisen utilgjengelige for de brede skikt av befolkningen. Først i tiden etter annen verdenskrig kom det til vesentlige tekniske forbedringer og en mye større utbredelse av kaffetraktere. Den første moderne filterkaffetrakteren, Wigomat, ble patentert av Gottlob Widmann i 1954. Denne maskinen spredte seg fra Tyskland over Europa og til Amerika, og fortrengte de tidligere vanlige perkolatorene og vakuummaskinene. Sitt gjennombrudd på massemarkedet fikk kaffetrakteren i 1970-årene, med det systemet som fortsatt er det vanlige idag.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Når vannet strømmer ned fra beholderen kommer det i berøring med et varmeelement inne i trakteren hvor det koker kraftig opp. Dampen som dermed dannes og som stiger opp, fungerer som en pumpe; den drar med seg en del vann opp gjennom et rør inntil det når toppen av trakteren. Herfra drypper det kokende vannet over den male kaffen i kaffefilteret og renner i siste omgang ned i kaffekannen.

Andre måter å fremstille kaffe på[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]