Hopp til innhold

KNM «Tross» (P971)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
KNM «Tross»
Karriere
SkipstypeKanonbåt
NummerP971
Bygget ved Bergen Mekaniske Verksted
Tekniske data

KNM «Tross» var en av 20 kanonbåter av Storm-klassen i den norske marinen. Båten ble bygget ved Bergen Mekaniske Verksted, og overlevert 15. mars 1967.[1] I 1978 var den i aktiv tjeneste 5-6 dager hver uke. Den ble brukt til sivil brannslukking, leteaksjon etter jagerfly i Ofoten/ Narvikfjorden, og nesten ukentlig var den i oppdrag med å holde sovjetiske fartøyer utenfor norsk territorium.

Blant annet var den på oppdrag i Finnmark en vakker solskinnsdag for å jage ut 4 fartøyer fra Sovjet, som låg til ankers i en fjord.[trenger referanse]

KNM «Tross» fikk hard medfart ved en forflytting over Lopphavet i storm og 8 meter sjø. Ved Arnøya satte tillitsmannen ned forbud mot at båten skulle fortsette, ettersom redningsflåter var bortrevet av grov sjø. KNM «Tross» fikk sitt endeligt da den like før jul grunnstøtte i området Stabben / Reksta i Sogn og Fjordane. Stavnen i båten knakk og båten hadde langt hull i skutebunn. Propeller og ror var vekkrevet. Båten var innen synsvidde av Ankerløkken Verft og ble derfor tatt til land der.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata