Københavns Energi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Etablering av fjernvarme i villastrøk på Amager

Københavns Energi (KE) er en dansk forsyningsvirksomhet som eies av Københavns Kommune. I 2008 omsatte virksomheden for 3,7 milliarder danske kroner og beskjeftiget 700 ansatte. Aktivitetene omfatter leveranse av gass, vann og varme til innbyggerne i Københavns Kommune samt håndtering av spillvann for i alt 19 kommuner i hovedstadsregionen. I 2006 ble KEs virksomhet innenfor elektrisitetsforsyning solgt til DONG Energy.

Bygas[rediger | rediger kilde]

I alt 20 millioner kubikkmeter bygass blir produsert på Kløvermarken Gasværk og Strandvænget Gasværk og leveres til omkring 160 000 husstander i København, i tillegg til områder i Tårnby, Hvidovre og Rødovre.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Københavns Energis historie går tilbake til 1857 og 1859, hvor Københavns Belysningsvæsen og Københavns Vandforsyning ble etablert. Vannforsyningen etablerte en rekke vannverker, hvorav noen lå langt fra København – og ble med tiden Danmarks største vannforsyning. Det første gassverk ble satt i drift i 1857, mens det første elektrisitetsverk, Gothersgade Elværk, ble satt i drift i 1892. I 1925 begynte produksjonen av fjernvarme.

I 1998 ble Københavns Vandforsyning og Afløbskontoret slått sammen til Københavns Vand. Året etter skiftet Københavns Belysningsvæsen navn til Københavns Energi, og i 2001 fusjonerte Københavns Energi og Københavns Vand til Københavns Energi. Københavns Borgerrepræsentation besluttet i 2005 å skille ut og selge den delen av virksomheten som drev med elektrisitetsforsyning, fra 1. mai 2006 ble det overtatt av DONG Energy. Samtidig ble de enkelte områder i Københavns Energi splittet i en rekke aksjeselskaper som alle eies av Københavns Kommune.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Her leverer vi gas» Arkivert 5. juli 2011 hos Wayback Machine., fra nettsidene til Københavns Energi

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]