Könskriget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Könskriget
Generell informasjon
GenreDokumentarfilm
NasjonalitetSverige
Utgivelsesår2005
SpråkSvensk
Bak kamera
Regissør(er)Evin Rubar
Foran kamera
MedvirkendeMargareta Winberg
Annen informasjon
DistributørSveriges Television
Premiere(r)15. mai 2005, 22. mai 2005
FilmserieDokument inifrån
Eksterne lenker

Könskriget (norsk: «Kjønnskrigen») er en svensk dokumentar i to deler, hver på en time, skapt av journalisten Evin Rubar. Dokumentaren handler om det Rubar omtaler som ekstremfeminisme og dens innflytelse i svensk politikk, og fokuserte særlig på den svenske krisesenterbevegelsen ROKS, den senere oppløste organisasjonen Bellas vänner, tidligere likestillingsminister og visestatsminister Margareta Winberg og professor Eva Lundgren. Dokumentaren ble produsert av Nordisk Film og sendt i programserien Dokument inifrånSveriges Television i 2005 (15. og 22. mai). Dokumentaren førte til betydelig debatt i Sverige og Norge.

Den første delen av dokumentaren ble felt for partiskhet av Granskningsnämnden för radio och TV i mars 2006.[1][2] Rubar klaget avgjørelsen inn for Justitieombudsmannen og beskyldte nemdlederen, Lena Adelsohn Liljeroth (Moderaterna), for å være partisk fordi hun på 80-tallet hadde hatt befatning med krisesenterbevegelsen. Justitieombudsmannen avviste klagen fra Rubar og avgjørelsen fra granskningsnemnda ble dermed stående.

Til tross for at dokumentaren ble felt for uhederlighet av den statlige granskningsnemnda, fikk Rubar både journalistprisen Kristallen og SVTs likestillingspris for den.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 27. september 2007. Besøkt 15. juni 2013. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 22. mars 2006. Besøkt 31. mai 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]