Juscelino Kubitschek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Juscelino Kubitschek
Juscelino.jpg
Født12. september 1902
Diamantina
Død12. august 1976 (73 år)
Resende
Ektefelle Sarah Kubitschek (1931–)
Mor Júlia Kubitschek
Barn Maria Estela Kubitschek, Márcia Kubitschek
Utdannet ved Universidade Federal de Minas Gerais
Beskjeftigelse Lege
Parti PSD
Nasjonalitet Brasil
Utmerkelser
13 oppføringer
Storkors med kjede av Isabella den katolskes orden (1958), Recipient of the Order of Tomáš Garrigue Masaryk, 1st class, storkors av Sydkorsordenen, Rio Branco-ordenen, Order of Naval Merit, Order of Boyacá, Sash of the Three Orders, Storkorset av Tårn- og sverdordenen, storkorset av Infante Dom Henriks orden, Order of Manuel Amador Guerrero, Den aztekiske ørns orden, Sonderstufe des Großkreuzes des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, storkors med kjede av Republikken Italias fortjenstorden
Brasils president
19561961

Juscelino Kubitschek de Oliveira (født i Diamantina, 12. september 1902, døde i Resende den 22. august 1976) var en brasiliansk lege, militær og politiker. Han var også kjent som JK og var ordfører av Belo Horizonte, guvernør av Minas Gerais og president av Brasil i årene 1956 til 1961. Han var den første presidenten i Brasil som ble født inn i 1900-tallet. Juscelino var også den siste mineiro (person fra Minas Gerais) som ble valgt direkte inn som brasiliansk president.

Han var ansvarlig for konstruksjonen av den nye føderale hovedstaden, Brasília, noe som allerede var planlagt i tre foregående brasilianske grunnlover. En flytting av hovedstaden skulle sørge for en bedre utvikling av innlandet og samle hele landet. I hele hans regjeringstid hadde Brasil en periode med økonomisk utvikling og stabil politikk.


Forgjenger:
 Nereu Ramos 
Brasils president
Etterfølger:
 Jânio Quadros