Juletreplyndring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Folkefest med julgransplundring og julgransbränning i Österskär i 2015.
Et «utkastet» juletre i Paris i januar 2013.

Juletreplyndring (svensk: Julgransplundring), Knutsfest eller Knutsdans er en tradisjon i samband med at julen tar slutt, som innebærer at man blant annet «kler av» og «kaster ut» juletreet og setter bort advents- og julesakene, noe som i Sverige ofte skjer på tyvendedag jul, som faller på 13. januar. Mange jultreplyndringer holdes dog på en nærliggende dag. I eldre svensk tradisjon, og på mange hold i Europa tar julen slutt en uke tidligere, etter trettendedag jul.[1] Forandringen i Sverige skjedde på 1600-tallet med anledning av en kirkehøytid med åtte dagers etterfest (oktav).[1]

Tradisjonen, som kommer fra Norden, er blitt strekt forandret siden 1870-årene.[2] På 1900-tallet begynte tjugondag Knut å bli knyttet til barn og søtsaker.[1] Juletreplyndringer var vanligst i etterkrigstiden.[1] Tradisjonen har sitt opphav i at man lenge hengte blant annet eplet i treet. Man plyndret altså treet for frukt, kaker og godterier.

Juletreplyndringen sees som en avslutning på den over en måned lanea periode ned julefeiring som ble innledet i adventstiden.

Referanser i populærkultur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/tjugondag-knut Läst 6 november 2016.
  2. ^ «Julgransplundring» (svensk). Fira jul. Arkivert fra originalen 5. desember 2012. Besøkt 20. desember 2012.