Juan Modesto Guilloto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Juan Modesto Guilloto León (El Puerto de Santa María, Cádiz, 1906-Praha, Tsjekkoslovakia, 1969), vanligvis kjent som Modesto, var en spansk republikansk offiser under den spanske borgerkrigen.

Modesto jobbet i et sagbruk før han ble med i den spanske hæren. Han tjente senere i Spansk Marokko, og ble en sersjantmajor i den spanske legion. Fra 1930 ble Modesto tilknyttet det spanske kommunistpartiet.

Da borgerkrigen brøt ut i juli 1936 deltok han i angrepet på Cuartel de la Montaña og kjempet i Madrilenian-fjellene. Modesto var en av lederne av det femte regiment, som han kommanderte fra oktober 1936. Han kjempet i slaget om Talavera de la Reina og i Illescas (september 1936), samt i forsvaret av Madrid (november 1936-mars 1937) og slaget ved Jamara (februar 1937).

Modesto ble forfremmet til oberstløytnant i folkearméen og kommanderte det femte armékorpset, og deltok i slaget om Belchite, slaget om Brunete og slaget om Teruel. I 1938 ble han igjen forfremmet, til oberst, og ble Ebroarméens kommandant, som så utkjempet slaget ved Ebro.

Etter at Catalonia hadde falt til nasjonalisthæren, utnevnte Juan Negrín ham til general kommandant for den sentrale hæren 2. mars 1939, og etter at mindre enn en måned hadde gått satt Modesto på et fly til USSR, hvis regjering anerkjente hans militære rang.

Under andre verdenskrig kjempet han for Den røde armé og bulgarske kommuniststryker. Etter han ble beseiret av José Díaz i en kamp om lederskapet i det spanske kommunistpartiet dro han til Praha, hvor han døde i 1969.

Modesto skrev også en bok om sine erfaringer under borgerkrigen med navnet Soy del Quinto Regimento (Jeg i det femte regiment), som ble utgitt i Paris i 1969.