Juan Modesto Guilloto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Juan Modesto»)
Juan Modesto Guilloto
Født24. sep. 1906[1][2]Rediger på Wikidata
El Puerto de Santa María
Død16. apr. 1969Rediger på Wikidata (62 år)
Praha
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
PartiPartido Comunista de España
NasjonalitetSpania
Utmerkelser2. klasse av Grunwald-korsets orden

Juan Modesto Guilloto León (født 24. september 1906 i El Puerto de Santa María, død 16. april 1969 i Praha), vanligvis kjent som Modesto, var en spansk republikansk offiser under den spanske borgerkrigen.

Modesto jobbet i et sagbruk før han ble med i den spanske hæren. Han tjente senere i Spansk Marokko, og ble en sersjantmajor i den spanske legion. Fra 1930 ble Modesto tilknyttet det spanske kommunistpartiet.

Da borgerkrigen brøt ut i juli 1936 deltok han i angrepet på Cuartel de la Montaña og kjempet i Madrilenian-fjellene. Modesto var en av lederne av det femte regiment, som han kommanderte fra oktober 1936. Han kjempet i slaget om Talavera de la Reina og i Illescas (september 1936), samt i forsvaret av Madrid (november 1936-mars 1937) og slaget ved Jamara (februar 1937).

Modesto ble forfremmet til oberstløytnant i folkearméen og kommanderte det femte armékorpset, og deltok i slaget om Belchite, slaget om Brunete og slaget om Teruel. I 1938 ble han igjen forfremmet, til oberst, og ble Ebroarméens kommandant, som så utkjempet slaget ved Ebro.

Etter at Catalonia hadde falt til nasjonalisthæren, utnevnte Juan Negrín ham til general kommandant for den sentrale hæren 2. mars 1939, og etter at mindre enn en måned hadde gått satt Modesto på et fly til USSR, hvis regjering anerkjente hans militære rang.

Under andre verdenskrig kjempet han for Den røde armé og bulgarske kommuniststryker. Etter han ble beseiret av José Díaz i en kamp om lederskapet i det spanske kommunistpartiet dro han til Praha, hvor han døde i 1969.

Modesto skrev også en bok om sine erfaringer under borgerkrigen med navnet Soy del Quinto Regimento (Jeg i det femte regiment), som ble utgitt i Paris i 1969.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Spansk biografisk leksikon, oppført som Juan Modesto. Modesto Guilloto León, Spanish Biographical Dictionary ID 12883/juan-modesto-guilloto-leon, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, BNF-ID 124521316[Hentet fra Wikidata]