Joshua A. Norton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joshua A. Norton
His-Imperial-Majesty-Emperor-Norton-I-portrait-crop.jpg
Født17. jan. 1811Rediger på Wikidata
London[1]Rediger på Wikidata
Død8. jan. 1880[2][3]Rediger på Wikidata (68 år)
San FranciscoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Tronpretendent, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Embete
Søsken Selina Jane MacleodRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Woodlawn Memorial Park Cemetery, San FranciscoRediger på Wikidata

Joshua Abraham Norton (født 4. februar 1819 i England, død 8. januar 1880 i San Francisco i California i USA), også kjent som Hans Kongelige Høyhet Keiser Norton I, var en kjent innbygger i San Francisco som erklærte seg «Keiser av disse Forente Stater og Beskytter av Mexico» i 1859.

Norton slo seg opp som kjøpmann i California, men tapte hele sin formue etter noen mislykkede investeringer i peruansk ris. Det var etter dette at han utropte seg selv til keiser.

10 Norton-dollar

Han var alminnelig godt likt for sin humoristiske sans og for sine keiserlige dekreter. Et av de mest kjente var befalingen om at Den amerikanske kongress måtte oppløses med makt, noe som ble ignorert både av kongressen og av det amerikanske forsvaret. Han forordnet også bygging av en bro over San Francisco-bukten. Selv om han ikke hadde noen politisk makt ble han ærbødig behandlet i San Francisco, og en egen valuta ble utstedt i hans navn som kunne brukes på stedene han frekventerte. Det var delte meninger om han var forrykt eller kanskje bare svært eksentrisk.

Da Norton I døde var dette førstesideoppslag i lokalavisene, og opptil 30 000 fulgte gravferden hans.

Nortons oppførsel/embedsførsel inspirerte Mark Twain ved beskrivelsen av kongen, som er en av personene i boken Huckleberry Finn (1884). Norton ble også modell for keiseren i Lucky Luke-heftet L'Empereur Smith (1974, Keiser Smith).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nypl.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ American National Biography, oppført som Joshua Abraham Norton, American National Biography-ID 2001875, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Emperor Norton, SNAC Ark-ID w65b14nc, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]