Joseph Spence

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Spence
Født3. aug. 1910[1]Rediger på Wikidata
Andros
Død18. mars 1984[1]Rediger på Wikidata (73 år)
Nassau
BeskjeftigelseGitarist Rediger på Wikidata
NasjonalitetBahamas

Joseph Spence (født 3. august 1910 i Andros, Bahamas, død 18. mars 1984 i Nassau) var en bahamansk gitarist og sanger. Han var en av sin tids viktigste tradisjonsbærere for bahamansk folkemusikk. Sjøl om han levde hele sitt liv på Bahamas og bare i korte perioder var fulltids musiker, regnes han som en gitarist som har utvida instrumentets muligheter.

Spence lærte seg sjøl å spille gitar som niåring. Ved sida av sitt daglige arbeid som fisker opptrådte han overalt på lokale fester og tilstelninger, og var allerede før andre verdenskrig en av øyenes mest populære musikere. I åra 1944 til 1946 tok han seg arbeid i USA, der han ble sterkt inspirert av sørstatenes svarte musikktradisjoner.

Etter krigen opptrådte han ofte på hoteller og sightseeingbåter på Bahamas, og gjennom turistene ble navnet hans etter hvert kjent i videre kretser. På slutten av 50-tallet ble de første opptaka gjort. Utover på 1960-tallet opptrådte han flere ganger i USA. I 1964 ble den første plata utgitt – Happy All the Time. Spence ble en vesentlig inspirasjonskilde for musikere som Ry Cooder og Taj Mahal, som inviterte han tilbake til USA flere ganger på 1970-tallet.

Spillestil og repertoar[rediger | rediger kilde]

Spence hadde et svært komplisert fingerspill, som resulterer i flere komplementære melodier til erstatning for det konvensjonelle melodi- og basspillet. Det oppstår et mangfold av rytmer og en harmonisk fyldighet som inntil da må sies å ha vært ukjent for gitarister. Viktige stilskapere som Ry Cooder og John Renbourn har vært sterkt påvirka av Spence.

Spence synger ikke i vanlig forstand; stemmen gir bare en rytmisk, brummende antydning av teksten, og fungerer nærmest som et akkompagnement. Tekstene er som oftest religiøse, og framføringene vitner både om en sterkt kristen overbevisning og et smittende humør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 140089693[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]