Joseph Shi Hongchen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Shi Hongchen
Født27. feb. 1928[1]Rediger på Wikidata
Død3. mars 2005[1]Rediger på Wikidata (77 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1957–), katolsk biskop (1982–) Rediger på Wikidata
Embete
Den katolske katedralen i Tianjin

Joseph Shi Hongchen (født 27. februar 1928 i Tianjin i Kina, død 3. mars 2005[2]) var katolsk biskop i Tianjin i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han kom fra en familie der den katolske tro gikk ti generasjoner tilbake, Da kom en forfader til Tianjin etter at hans slektninger kastet ham ut da de hørte at han hadde latt seg døpe. Siden da hadde Shi-familien produsert to biskoper, tyve prester og ti nonner.

Joseph Shi Hongchen studerte ved juniorseminaret i Tianjin 1940-1947 og hovedseminaret 1949-1954.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet 11. august 1957.[3] Ett år etter ble han arrestert og sendt til en plastikkfabrikk, og så til en laogai 1966-1971. Han ble fengslet på nytt senere i 1971, og løslatt i 1979. Da vendte han hjem for å arbeide i kirken i Tianjin.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I august 1982, da fader Joseph Shi arbeidet blant undergrunnskatolikkene, ordinerte biskop Stephano Li Side, Tianjins undergrunnsbiskop, ham i all hemmelighet til sin hjelpebiskop. Litt før var hans nære slektning Melchior Shi Hongzhen blitt hemmelig ordinert til biskop Lis koadjutorbiskop.

Men i 1992 brøt biskop Joseph Shi med de to andre, og fremstod i «den åpne kirke» i Tianjin. Han ble snart anerkjent av myndighetene som den rettmessige biskopen av bispedømmet, noe som vanskeliggjorde ytterligere det anstrengte forholdet mellom katolikker knyttet til «undergrunnskirken» og «den åpne kirke»s troende. Biskop Melchior Shi, som dessuten hadde helseproblemer og hadde tilbragt tid i sykehus i Beijing, ble ikke anerkjent som biskop av myndighetene, og ble pålagt å holde seg i landsbyen Xiangyang i distriktet Dongli ved Tianjin. Også en ordinarie undergrunnsbiskopen, biskop Stephen Li Side, ble holdt under oppsyn i et enda mer isolert område i byprovinsen. Senere fikk han lov til å utføre prestelig arbeid i en kirke nær Tanggu, en forstad til Tianjin.

Han understreket selv at han hadde meddelt myndighetene at han tilsluttet seg læren om det pavelige primat, og aktet å lede bispedømmet i henhold til kirkens lære. Men han forsømte å be biskop Li om tillatelse til det skritt han tok, og dette var det mange katolikker som la ham til last.

Vatikanet skal ha gitt sin tilslutning til hans bispevielse i 1982, men ikke i hans innsettelse som ordinarie biskop i Tianjin i 1994.

I 1997 var han inne på å søke forsoning med biskop Li, men redselen for avvisning gjorde at det ble med tanken. Den eneste gang desto møttes etter 1992, var et kort møte arrangert av myndighetene i midten av 2004.

Referanser[rediger | rediger kilde]