Josef Freinademetz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Josef Freinademetz
Josef Freinademetz 02.jpg
Født15. apr. 1852[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
BadiaRediger på Wikidata
Død28. jan. 1908[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (55 år)
JiningRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prest (18751908)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Østerrike-UngarnRediger på Wikidata

Josef Freinademetz (kinesisk navn: 若瑟聖福 / 若瑟圣福, pinyin: Shèngfú Ruòsè, født 15. april 1852 i Olies i Badia i Østerrike – nå del av Italia, død 28. januar 1908 i Taikia i Shandong i Kina) var en katolsk prest og kinamisjonær tilhørende Steylermisjonærene. Han er helligkåret i den katolske kirke.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Freinademetz var fjerde barn av Giovanmattia og Anna Maria Freinademetz[5] i Oies, en husklynge under byen Badia i de sørlige Dolomittene, som den gang var del av Østerrike men er del av Italia. Han studerte teologi i presteseminaret i Brixen og ble presteviet den 25. juni 1875. Han ble først utnevnt til kommuniteten i San Martino di Badia, ikke langt fra hjemstedet.

Under studiene og deretter tre år i San Martino følte Freinademetz seg sterkt kallet til å bli misjonær. Han kontaktet Arnold Janssen, grunnlegger av misjonshuset Det guddommelige ords selskap i Steyl i Nederland. Med tillatelse fra sine foreldre og sin biskop flyttet han til Steyl i august 1878, der han ble utdannet til misjonær.

Statue av Josef Freinademetz i St Joseph's Chapel i Yim Tin Tsai i Hongkong.
Portrett i et glassmaleri, kirken i Liesing

I mars 1879 gikk han og hans medbror Johann Baptist von Anzer ombord på et skip til Hongkong, der de steg i land fem uker etter. De ble der i to år. Freinademetz bodde i Sai Kung til 1880[5][6] og bygde et kapell på øya Yim Tin Tsai i 1879.[7] I 1881 flyttet de til den sørlige del av provinsen Shandong, som var utpekt til misjonsområde for dem. Da de ankom hadde området 12 millioner innbyggere, hvorav 158 var blitt døpt.

Freinademetz var svært altiv i utdannelsen av kinesiske lekfolk og prester. Han skrev en kateketisk lærebok på kinesisk, og betraktet katekesen som den viktigste del av deres misjonærarbeid. I 1898 ble han syk med laryngitt og tuberkulose, og Anzer, som var blitt biskop, og andre prester, overtalte ham til å reise til Japan for å komme seg. Han vendte tilbake til Kina etter en stund, selv om han ikke var fullt ut restituert.

Han administrerte kirken da biskopen måtte reise til Europa i 1907. Det brøt da ut tyfus, og han hjalp alle han kunne helt til han selv ble smittet. Han trakk seg da tilbake til Taikia i det sørlige Shandong, hvor han døde.

Freinademetz og Arnold Janssen ble kanonisert den 5. oktober 2003 av pave Johannes Paul II, samtidig som Daniele Comboni, en viktig afrikamisjonær.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118535226, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Ökumenisches Heiligenlexikon, Ökumenisches Heiligenlexikon ID J/Josef_Freinademetz.html[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GCatholic.org, GCatholic person ID 67254[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id freinademetz-josef[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Joseph Freinademetz - Serving the People of China
  6. ^ Humble Beginnings on Yim Tin Tsai
  7. ^ Yim Tin Tsai Village and St. Joseph's Chapel Arkivert 29. september 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]