Jordskjelvet i Gulang 1927

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jordskjelvet i Gulang var et svært dødbringende jordskjelv som den 23. mai 1927 rammet området i det sørlige Gansu og rundt Xining, hovedstaden i den kinesiske provins Qinghai. Det målte 7,6 på Richters skala. Det omkom 41.000 mennesker, og landforskyvningene var store.

Jordskjelvet kalles også Nan Shan-jordskjelvet (etter det tidligere navn på fjellpartiet Qilian Shan; det var ved foten av disse fjellene at det fant sted).

Skaderegionen lå foran Qilian Shan. Det var særlig store skader i områdene ved Gulang og Wuwei. Jordras begravde en småby ved Gulang, i Wuwei fylke oppstod en ny innsjø etter at et jordras demmet opp en elv. Store revner oppstod og man kunne se mange sandvulkaner.

Jordskjelvet skal ha kostet 250.000 kveg livet, og det var skader i hele området fra Lanzhou via Minqin og Yongchang til Jinta. Skjelvet kunne føles så langt unna som i Xi'an, andre steder så langt som 700 km fra episenteret.

Når noen kilder oppgir så mange som 200.000 dødsofre, må det skyldes en forveksling med Jordskjelvet i Haiyuan i en nært tilgrensende region den 16. desember 1920.