Jonathan Pollard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jonathan Pollard
Jonathan Pollard.png
Født7. august 1954[1][2]Rediger på Wikidata (66 år)
GalvestonRediger på Wikidata
Utdannet ved Stanford UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Spion, statsviterRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Jonathan Jay Pollard (født 7. august 1954 i Galveston, Texas) er en amerikansk statsborger og tidligere etterretningsoffiser i den amerikanske marinen som i 1987 ble dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse for spionasje til fordel for den israelske etterretningsorganisasjonen Lakam. Pollard ble imidlertid løslatt i november 2015, etter 30 år i fengsel.[3]

Pollard arbeidet fra 1979 i marinen. Hans overordnede fikk mistanke til ham da de flere ganger fant dokumenter som ikke hadde noen forbindelse med hans arbeid på kontoret hans. FBI ble varslet og innledet etterforskning. I november 1985 ble Pollard avhørt av FBI. Få dager etter søkte han om asyl i den israelske ambassaden. Ambassaden var imidlertid ikke villig til å gi ham det, og Pollard og hans kone, Anne Henderson-Pollard, ble arrestert.

Pollard hadde bl.a. informert Mossad om identiteten til flere hundre CIA-agenter. CIA fryktet ikke bare at Mossad kunne misbruke dette, men spesielt at russiske spioner, aktive i Mossad kunne få kjennskap til identitetene.

4. juni 1986 ble Pollard funnet skyldig i anklagen om spionasje, og 4. mars året etter ble han dømt til livsvarig fengsel. Hans kone ble dømt til fem års fengsel og løslatt i 1989. Ekteparet ble senere skilt, og Pollard giftet seg i fengselet med Esther Zeitz.

I februar 1996 gav den israelske regjeringen ham israelsk statsborgerskap og har gjentatte ganger forsøkt å få den amerikanske regjeringen til å løslate ham. Dette har mange reagert sterkt på. Tidligere CIA-sjef George J. Tenet truet med å gå av dersom Pollard ble løslatt.

Israels daværende statsminister Benjamin Netanjahu innrømmet i 1998 at Pollard hadde spionert mot USA for Israel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Jonathan Pollard, biography/Jonathan-Pollard
  2. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Jonathan Pollard, w6x369dm
  3. ^ «USA har løslatt den israelske spionen Pollard». ABC Nyheter. 20. november 2015. Besøkt 20. november 2015.