Jonathan Pollard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Jonathan Pollard
Jonathan Pollard.png
Født7. august 1954 (63 år)
Galveston
Utdannet ved Stanford University
Beskjeftigelse Spion
Nasjonalitet USA

Jonathan Jay Pollard (født 7. august 1954 i Galveston, Texas) er en amerikansk statsborger og tidligere etterretningsoffiser i den amerikanske marinen som i 1987 ble dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse for spionasje til fordel for den israelske etterretningsorganisasjonen Lakam. Pollard ble imidlertid løslatt i november 2015, etter 30 år i fengsel.[1]

Pollard arbeidet fra 1979 i marinen. Hans overordnede fikk mistanke til ham da de flere ganger fant dokumenter som ikke hadde noen forbindelse med hans arbeid på kontoret hans. FBI ble varslet og innledet etterforskning. I november 1985 ble Pollard avhørt av FBI. Få dager etter søkte han om asyl i den israelske ambassaden. Ambassaden var imidlertid ikke villig til å gi ham det, og Pollard og hans kone, Anne Henderson-Pollard, ble arrestert.

Pollard hadde bl.a. informert Mossad om identiteten til flere hundre CIA-agenter. CIA fryktet ikke bare at Mossad kunne misbruke dette, men spesielt at russiske spioner, aktive i Mossad kunne få kjennskap til identitetene.

4. juni 1986 ble Pollard funnet skyldig i anklagen om spionasje, og 4. mars året etter ble han dømt til livsvarig fengsel. Hans kone ble dømt til fem års fengsel og løslatt i 1989. Ekteparet ble senere skilt, og Pollard giftet seg i fengselet med Esther Zeitz.

I februar 1996 gav den israelske regjeringen ham israelsk statsborgerskap og har gjentatte ganger forsøkt å få den amerikanske regjeringen til å løslate ham. Dette har mange reagert sterkt på. Tidligere CIA-sjef George J. Tenet truet med å gå av dersom Pollard ble løslatt.

Israels daværende statsminister Benjamin Netanjahu innrømmet i 1998 at Pollard hadde spionert mot USA for Israel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «USA har løslatt den israelske spionen Pollard». ABC Nyheter. 20. november 2015. Besøkt 20. november 2015.