Jonathan Pollard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jonathan Pollard
Født7. aug. 1954[1][2]Rediger på Wikidata (69 år)
Galveston (Texas)
BeskjeftigelseSpion, statsviter Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedStanford University
NasjonalitetUSA
Israel

Jonathan Jay Pollard (født 1954) er en amerikansk statsborger og tidligere etterretningsoffiser i den amerikanske marinen som i 1987 ble dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse for spionasje til fordel for den israelske etterretningsorganisasjonen Lakam. Pollard ble imidlertid løslatt i november 2015, etter 30 år i fengsel.[3]

Pollard ble født i Galveston i Texas i i en jødisk familie. Han arbeidet i marinen fra 1979. Hans overordnede fikk mistanke til ham da de flere ganger fant dokumenter som ikke hadde noen forbindelse med hans arbeid på kontoret hans. FBI ble varslet og innledet etterforskning. I november 1985 ble Pollard avhørt av FBI. Få dager etter søkte han om asyl i den israelske ambassaden. Ambassaden var imidlertid ikke villig til å gi ham det, og Pollard og hans kone, Anne Henderson-Pollard, ble arrestert.

Pollard hadde bl.a. informert Mossad om identiteten til flere hundre CIA-agenter. CIA fryktet ikke bare at Mossad kunne misbruke dette, men spesielt at russiske spioner, aktive i Mossad kunne få kjennskap til identitetene.

4. juni 1986 ble Pollard funnet skyldig i anklagen om spionasje, og 4. mars året etter ble han dømt til livsvarig fengsel. Hans kone ble dømt til fem års fengsel og løslatt i 1989. Ekteparet ble senere skilt, og Pollard giftet seg i fengselet med Esther Zeitz.

I februar 1996 gav den israelske regjeringen ham israelsk statsborgerskap og har gjentatte ganger forsøkt å få den amerikanske regjeringen til å løslate ham. Dette har mange reagert sterkt på. Tidligere CIA-sjef George J. Tenet truet med å gå av dersom Pollard ble løslatt.

Israels daværende statsminister Benjamin Netanjahu innrømmet i 1998 at Pollard hadde spionert mot USA for Israel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jonathan-Pollard, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6x369dm, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «USA har løslatt den israelske spionen Pollard». ABC Nyheter. 20. november 2015. Besøkt 20. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]