Jonas Nicolai Prahm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jonas Nicolai Prahm
Født25. oktober 1816[1]Rediger på Wikidata
Kongsberg[1]Rediger på Wikidata
Død21. juli 1878[1]Rediger på Wikidata (61 år)
Kragerø[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, lærer, tegnerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Jonas Nicolai Prahm (født 25. oktober 1816Kongsberg, død 21. juli 1878 i Kragerø) var en norsk skolelærer, tegner og litterat.

Faren, Johan Georg Prahm, var fra Syd-Jylland, men kom til Kongsberg som myntmester. Moren het som pike Christine Elisabeth Zimmermann. Begge foreldrene døde tidlig og Jonas Nicolai Prahm måtte således alt fra barnsben av klare seg på egen hånd. Han var elev av Mauritz Hansen, og var blant det første kullet disipler på Kongsberg skole. Han ble privat dimittert med laud (karakteren 2) til studier ved Universitetet i Christiania i 1833, hvor han tok anneneksamen med haud (karakteren 3) i første semester 1834.

Prahm reiste så til Sogn som huslærer hos fogd Endresen, så var han over en årrekke privatlærer i Arendal, inntil han i 1855 selv ble ansatt som timelærer ved Kongsbergs skole. Han fungerte også som skolens kasserer. I 1870 ble han forfremmet til klasselærer. Han døde brått og overraskende under et sommerbesøk hos en gammel venn i Kragerø.

Prahm var en pioner i oppdagelsen av den norske fjellheimen, tegnet flittig prospekter fra reisene og laget flere ciceroner for andre som ville ut på fotvandringer og ønsket å gjøre seg kjent med innlandet i Norge. For Abelsteds Lomme-Reiseroute forfattet han i mange år den faste spalten Fjeldvandringer, og for Christian Tønsbergs Illustreret Norge utarbeidet Prahm rutene I (Christiania – Drammen – Kongsberg – Telemarken), XII A. (Bergen – Trondhjem), størstedelen av VII (Christiania – Christiansand) og delvis rutene III (Christiania – Lærdalsøren), IV (Christiania – Mjøsen – Gudbrandsdalen) og V (Christiania – Østerdalen – Trondhjem), som i litt omarbeidet skikkelse utført av andre skribenter også fikk plass i 2. utgave av Haandbogen, 1879.

Et Prospekt af Kongsberg etter Prahms blyanttegning finnes utgitt som litografisk trykk.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Sekundærlitteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Norsk Forfatter-Lexikon 1814–1880, oppført som Prahm, Jonas Nicolai, runeberg.org, besøkt 5. juli 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikikilden: Jonas Nicolai Prahm – originaltekster av og om forfatteren