Jomo Sono

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jomo Sono
Født17. juli 1955 (68 år)
Johannesburg, Sør-Afrika
BeskjeftigelseFotballspiller, fotballtrener Rediger på Wikidata
NasjonalitetSør-Afrika
PosisjonMidtbane/Spiss (lagt opp)
Klubber
År Klubber
Orlando Pirates
1977​ New York Cosmos 12 (1)
1978​ Colorado Caribous 30 (8)
1979​ Atlanta Chiefs 29 (5)
1980–1982​ Toronto Blizzard 57 (22)

Ephraim Matsilela Sono, bedre kjent under kallenavnet Jomo Sono (født 17. juli 1955 i Soweto) er en sørafrikansk fotballspiller og trener.

Tidlig liv og spillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Sono ble født i townshipen Orlando East i Soweto, ved Johannesburg. Da han var åtte år gammel, døde faren hans Eric Bhamuza Sono som følge av en bilulykke. Faren var midtbanespiller for fotbalklubben Orlando Pirates tidlig på 1960-tallet. Like etter forlot moren ham og etterlot Sono hos sine syke besteforeldre[1]. Ettersom besteforeldrene var svært fattige, måtte Sono ty til å selge epler og peanøtter på fotballkamper og jernbanestasjoner for å tjene penger, kjøpe mat til sine besteforeldre og betale skolepenger.

Hans karriere som fotballspiller hadde en uvanlig begynnelse, under en kamp han gikk på var en av de faste spillerne for Orlando Pirates fraværende og Sono ble bedt om å spille for dem. Sono fikk raskt berømmelse for sin dribling og nøyaktige passeringer til sin lagkamerater. Klubbens trenere likte ham så godt at de ga ham en fast plass på laget. I 1977 reiste han til USA og begynte å spille for New York Cosmos, hvor en av hans lagkamerater var den legendariske spilleren Pelé. I 1978 begynte Sono å spille for Colorado Caribous.

Etter spillerkarrieren[rediger | rediger kilde]

Sono underviste og gav demonstrasjoner ved Clemson University Soccer Camp for barn og ungdom. Da hans karriere i USA var over returnerte Sono til Sør-Afrika, der han kjøpte opp Highlands Park Club i Johannesburg i 1982, og han døpte klubben om til Jomo Cosmos. Under hans eierskap oppnådde klubben flere suksesser. De vant National Soccer League i 1987, Bobsave Super Bowl i 1990, Cola Cola Cup i 2002 og Super Eight i 2003. Jomo Cosmos har konsekvent vært blant de beste lagene i den sørafrikanske Premier Soccer League.

Sono har også hatt en ledende rolle i å oppdage og utvikle nye fotball-talenter, spesielt fra den sørafrikanske landsbygda. Noen av spillerne som Sono rekrutterte begynte senere å spille for det sørafrikanske landslaget og kjente europeiske klubber som f.eks. Filemon Masinga, Helman Mkhalele, Sizwe Motaung og Mark Fish. Sono var med på å danne kjernen i den sørafrikanske fotballtroppen som vant African Nations Cup i 1996. I 1998 ble Sono utnevnt som midlertidig trener for Bafana Bafana like før African Nations Cup-turneringen i Burkina Faso, i stedet for Clive Barker, som hadde fått sparken like før arrangementet skulle begynne. Under Sonos ledelse nådde klubben finalen i turneringen, før de tapte mot Egypt. Han er gift og har fire barn, hvorav to av dem fulgte i sine fars fotspor og spilte profesjonell fotball.

Sono ble i 2014 tildelt Ikhamanga-ordenen i sølv.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]