Johnny Torrio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johnny Torrio
Johnny Torrio (mugshot, 1936).jpg
FødtGiovanni Torrio
20. januar 1882
Napoli
Død16. april 1957 (75 år)
Brooklyn
Gravlagt Green-Wood Cemetery
Beskjeftigelse Kriminell
Nasjonalitet USA, Italia

John «Papa Johnny» Torrio, også kjent som «The Fox» (født Giovanni Torrio 20. februar 1882 i Orsara di Puglia nær Foggia i Italia, død 16. april 1957 i Brooklyn) var en mafiaboss som ansatte Alphonse Gabriel Capone også kjent som Scarface.

Johnny Torrio er mest kjent for narkotikasmugling til New York og store deler av USA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

'Giovanni Torrios far døde da gutten var to år gammel, og moren utvandret så med ham til New York City. Der vokste han opp i slumområdene på Lower East SideManhattan. Hans første arbeidde var som bærer og løpegutt for stefarens matvareforretning, der det det også var uvlovlig salg av øl og hjemmebrent. Senere ble Johnny utkaster for en bar.

Forbryterkarriere[rediger | rediger kilde]

Som tenåring ble Torrio leder av ungsomsbanden James Street Gang. Han sparte sammen nok penger til å kunne åpne en billardbar for gruppen, og herfra utviklet det seg illegale aktiviteter som gambling og lånehaivirksomhet. Hans forretningssans ble lang merke til av Paolo Vaccarelli alias Paul Kelly, leder av Five Points Gang.

Torrios kriminelle løpebane fikk ny fart som medlem av Five Points i New York City.

Omkring år 1909 flyttet han til Chicago for å arbeide for sin onkel «Big Jim» Colosimo, som var mafiaboss. Den 1. mai 1920 ble Big Jim myrdet, trolig av en Frankie Yale på oppdrag av Torrio. Erter Big Jims død tok Torrio over dennes kriminelle imperium.[1]

Torrio kjente Al Capone allerede fra tiden i Five Points i New York. Omkring 1920 flyttet Capone til Chicago for å jobbe for Torrio, og med tiden ble han Torrios nærmeste mann. Etter å ha blitt utsatt for et mordforsøk i 1925 forlot Torrio Chicago, og overdro makten over sitt imperium til Al Capone.[1] Han emigrerte så med sin kone og sin mor til Italia.

«Papa Johnny» vendte tilbake til USA i 1930-årene for å vitne i Capone-rettssaken. Han ble rådgiver for forbrytere som Lucky Luciano i New York City og anbefalte oppbyggingen av et overregionalt forbrytesyndikatet for slik å unngå å spille krefter på stadige blodige konflikter mellom mindre bander. Hans ide ble godt tatt imot, idet han i miljøet ble anerkjent som «Elder statesman» og «consigliere». Da Luciano satte konsetet ut i livet tilkom dermed National Crime Syndicate.

Senere vendte Torrio tilbake til New York City for å bo i den by han var oppvokst i. Den 16. mars 1957 fikk han hjerteinfarkt under et frisørbesøk og søde ette rnoen timer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Al Capone - Gangstern och den amerikanska drömmen. Albert Bonniers Förlag. 2009. ISBN 9789100119096.