John Negroponte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Negroponte
John Negroponte official portrait State.jpg
Født21. juli 1939[1][2] (80 år)
London
Ektefelle Diana Villiers Negroponte
Søsken Nicholas Negroponte
Utdannet ved Yale University, Harvard Law School, Phillips Exeter Academy
Beskjeftigelse Politiker, diplomat
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA

John Dimitri Negroponte (født 21. juli 1939 i London) er en amerikansk diplomat som fra 2007 til 2009 var viseutenriksminister i USA. I en omtrent sammenfallende tidsperiode hadde han også et nyopprettet embete som direktør for USAs samlede etterretningstjeneste. Han er for tiden ansatt ved Yales Jackson Institute for Global Affairs.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Negroponte er karrierediplomat og tjenestegjorde i den amerikanske utenrikstjenesten fra 1960 til 1997. Negroponte var USAs ambassadør til FN fra september 2001 til juni 2004 og ambassadør til Irak fra juni 2004 til april 2005. Han ble tatt i ed som USAs første nasjonale etterretningsdirektør 21. april 2005, en stilling han hadde til 2007 da han ble viseutenriksminister i George W. Bushs regjering.

Negroponte blir av mange regnet som en kontroversiell ambassadør. Særlig har hans fortid som ambassadør i Honduras satt stygge spor på hans rykte. Menneskerettighetsaktivister over hele Mellom-Amerika sier at Negroponte den gang styrte flere borgerkriger i den mellomamerikanske regionen [1].

Private forhold[rediger | rediger kilde]

Han er gift med Diana Mary Villiers. Sammen med henne har han 5 adopterte barn. Han er eldre bror til Nicholas Negroponte, grunnleggeren av the Massachusetts Institute of Technology's Media Lab og One Laptop per Child project. Han er også bror til filmprodusent Michel Negroponte, samt kunstneren George Negroponte.

Annet[rediger | rediger kilde]

Hans tid som ambassadør på 80-tallet var hovedtema i den norske dokumentarfilmen Ambassadøren fra 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, John Negroponte, biography/John-Negroponte
  2. ^ Internet Movie Database, 17. okt. 2015, nm0624515


Forgjenger:
 Ingen 
U.S. Director of National Intelligence
Etterfølger:
 John Michael McConnell 
personDenne person- og USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.