John Bright (bibelforsker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Bright
John Bright.jpg
Født25. september 1908
Rochdale
Død26. mars 1995 (86 år)
Richmond
Søsken Jacob Bright
Utdannet ved Union Presbyterian Seminary
Beskjeftigelse Politiker, historiker
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)

John Bright (født 25. september i Chattanooga i Tennessee, død 26. mars 1995 i Richmond i Virginia)[1] var en amerikansk bibelforsker, forfatter av flere betydningsfulle bøker, inkludert den innflytelsesrike History of Israel (1959), for øyeblikket i sin fjerde utgave.

Bright var tett tilknyttet den amerikanske skole av bibelkritikk som ble fremmet av William F. Albright, og som søkte å forene arkeologi som et forsvar for påliteligheten av Bibelen som historisk kilde, særlig de første bøkene i Det gamle testamente.

Bright var professor emeritus av hebraisk og tolkning av Det gamle testamente ved Union Theological Seminary i Richmond. Hans 35 år lange karriere der begynte i 1940 og ble avbrutt bare av hans tjeneste som militærprest under den andre verdenskrig. Han ble pensjonist i 1975, men fortsatte som forfatter. Han hadde to sønner, Charles C. og Robert N. Hans hustru døde i 1985.

Hans navn må ikke forveksles med John Bright (1811–1889), engelsk radikal-liberal politiker som satt i den engelske underhuset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Obituary: Dr. John Bright, 86, A Biblical Historian». The New York Times. 1. april 1995