John Braadland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Braadland
Født7. sep. 1871[1]Rediger på Wikidata
Stavanger
Død6. mai 1909Rediger på Wikidata (37 år)
NasjonalitetNorge

John Braadland (født 7. september 1871, død 6. mai 1909) var i en periode Nord-Europas største hermetikkfabrikkeier. Braadland tok handelsskoleeksamen ved Kristiania handelsgymnas og kurs ved den biologiske forsøksstasjon i Bergen, som var én av to skoler i Norge som underviste i hermetisering av mat.

Braadland var en av pionérene innen hermetikken som hadde en utdanning innen faget. Sin første hermetikkfabrikk startet han på Skagen i Stavanger. Denne bygningen står enda og inneholder i dag City Brasserie. Det er et gammelt sjøhus, men er lett å kjenne igjen på murbygningen som er bygget opp på siden, det var her Braadland innredet selve røykeriet. På Skagen hadde Braadland cirka 30 ansatte, hvorav 4 var loddere.

Men John Braadland hadde større planer enn å drive hermetikkfabrikk i et gammelt sjøhus. Driften av fabrikken gikk bra og i 1900 kunne John Braadland åpne dørene i nordens største hermetikkfabrikk[2] på Strandkaien. Også denne bygningen står fortsatt. Det er den største av de to røde murbygningene på Strandkaien. Dette var en fabrikk etter Braadlands egne idéer.

Braadland fikk flere priser på internasjonale utstillinger, blant annet gull på utstillinger i Bergen og Paris, og sølv i St. Petersburg. Norsk Hermetikkmuseum benytter i dag Braadlands bygning som sine lokaler.

Etter Braadlands død tok broren Ommund Braadland over fabrikkene og drev firmaet videre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]