John Alexander Reina Newlands

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Alexander Reina Newlands
John Alexander Reina Newlands.jpg
Født26. nov. 1837[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
LambethRediger på Wikidata
Død2. okt. 1898[1][4]Rediger på Wikidata (60 år)
Lower ClaptonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KjemikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata
Gravlagt West Norwood CemeteryRediger på Wikidata
Utmerkelser Davymedaljen (1887)[5]Rediger på Wikidata

John Alexander Reina Newlands (født 26. november 1837, død 29. juli 1898) var en analytisk kjemiker fra England. I 1863 utarbeidet han det første periodiske system som rangerer grunnstoffene etter den relative atommassen. I 1865 presenterte han ('law of octaves'), som baserte seg på at man kunne se lignende egenskaper hos hvert 8. grunnstoff. Han ble latterliggjort den gang, men fem år senere publiserte den russiske kjemikeren Dmitrij Mendelejev, uavhengig av Newlands' arbeid, en mer utviklet utgave av periodesystemet. Også den var basert på atommassen. Det var den som la grunnlaget for den utgaven vi benytter i dag (basert på atomnummer).

Newlands var født i London, og studerte der på Royal College of Chemistry. I 1860 tjente han som frivillig i Giuseppe Garibaldis kamp for et forent Italia (Newlands var av italiensk opprinnelse på morsiden). Han startet opp sin praksis som analytisk kjemiker i 1864. I 1868 ble han sjef for kjemikerne ved et sukkerraffineri, og introduserte en rekke forbedringer i prosessen der. Han forlot senere sukkerraffineriet for å starte opp som analytisk kjemiker igjen.

Akkurat som mange av hans samtidige, brukte Newlands først uttrykk som 'ekvivalent vekt' og 'atomvekt' uten mål og mening. I sitt første arbeide fra 1863, brukte han de verdier som hans forgjengere brukte og godkjente. Ufullstendighetene i tabellen han tegnet opp i 1864, gjorde at han kunne beskrive eksistensen av nye, den gang ukjente grunnstoffer, for eksempel germanium.

I 1894 ble han far til Christopher Maddocks Newlands.

Det er en blå plakett på huset hvor Newlands ble født og oppvokst. Huset befinner seg i West Square, Newington, sør i London, og plaketten er satt opp av Royal Society of Chemistry (den kongelige forening av kjemikere).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som John Newlands, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/John-Alexander-Reina-Newlands, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Base biographique, BIU Santé person ID 19835[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 43639[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id newlands-john-alexander-reina[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Award winners : Davy Medal», verkets språk engelsk, besøkt 30. desember 2018[Hentet fra Wikidata]