Hopp til innhold

Johanneshov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johanneshov
LandSveriges flagg Sverige
LenStockholms län
KommuneStockholm
BydelsområdeEnskede-Årsta-Vantör
StatusBydel
Grunnlagt1934
Areal1,30 km²
Befolkning5 621 (2004)
Bef.tetthet4 323,85 innb./km²
Nettsidewww.stockholm.se/
Posisjonskart
Johanneshov (Stockholms län)
Kart
Johanneshov
59°17′45″N 18°05′00″Ø

Johanneshov er en bydel i Söderort i Stockholm. Den grenser til bydelene Södra Hammarbyhamnen, Hammarbyhöjden, Gamla Enskede og Årsta. Den tilhører bydelsområdet Enskede-Årsta-Vantör.

Arenaer i området[rediger | rediger kilde]

Johanneshov forbindes med de store arenaene (Globenområdet) som finnes i bydelen. Her ligger Avicii Arena (også kjent som Globen), Söderstadion og Johanneshovs isstadion. Söderstadion er hjemmebane for Hammarby IFs herrelag i fotball, og der er det blitt spilt fotball siden 1920-årene. I midten av 1950-årene bygde man Johanneshovs isstadion. Det var til å begynne med en åpen arena, men etter hvert ble den dekket av tak. I 1986 begynte man å bygge Globen, verdens største sfæriske bygning.

Det er juliplanlagt åpning i juli 2013 av Stockholmsarenan, en flerbruksarena for fotball, ishockey og konserter, med en kapasitet på 30 000 til 40 000, avhengig av type arrangement.

Slaktehusområdet[rediger | rediger kilde]

Slakthusområdet ble oppført i perioden 1906–1912, tegnet av arkitekt Gustaf Wickman. Man oppførte blant annet staller, kontorlokaler, kjølelager, markedshaller og et vanntårn. Fra 8. februar 1912 ble det innført slaktetvang i Stockholm, det innebar at all slakting skulle skje ved slaktehuset. Selve slaktingen opphørte i 1990, men i området finnes det fremdeles flere kjøttbedrifter.

Boliger og servicetilbud[rediger | rediger kilde]

Nynäsvägen deler bydelen i en østlig og en vestlig del. De første husene øst for Nynäsvägen ble bygd midt i 1940-årene. Før dette fantes det bare kolonihageområder og småindustri.

Bydelens sentrum ligger rundt torget Gullmarsplan.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Bydelen har hele fire tunnelbanestasjoner: Gullmarsplan, Globen, Skärmarbrink og Blåsut. Tvärbanan stopper ved stasjonene Gullmarsplan og Globen. Stasjonen Gullmarsplan og bussterminalen for Södertörn-bussene er viktige knutepunkter for kollektivtrafikken i det sørlige Stockholm.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]