Johannes XIII

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johannes XIII
Ioannes XIII
FødtRediger på Wikidata
Roma
Død6. september 972
Roma
BeskjeftigelseKatolsk prest, skribent, katolsk biskop Rediger på Wikidata
Embete
FarGiovanni Crescenzi[1]
MorTheodora II of Tusculum
SøskenCrescentius the Elder
DåpsnavnIoannes
Valgt1. oktober 965
ForgjengerBenedikt V
EtterfølgerBenedikt VI

Johannes XIII (født i Roma ukjent år, død 6. september 972 samme sted) var pave fra 1. oktober 965 til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han hadde sitt prestelige virke ved det pavelige hoff. Allerede fem måneder etter Leo VIIIs død gikk Benedikt V bort, og Johannes ble valgt som kompromisskandidat med aksept fra keiser Otto I.

Den nye paven hadde en oppførsel og utenlandsk støtte som gjorde ham upopulær i Roma, og i desember 965 var det opptøyer som førte til at han frem til november 966 måtte holde seg utenfor byem.

Etter å ha vendt tilbake til Roma samarbeidet han med keiseren om forbedringer i kirken, blant annet gjennom opprettelsen av Magdeburg erkebispedømme. Han utviklet også erkebispedømmer i det sørlige Italia, og reduserte dermed Det bysantinske rikes og Den ortodokse kirkes innflytelse der.

Julen 967 kronet han Otto Is sønn Otto II som medkeiser. Otto II ble senere gift med en niese av den bysantinske keiseren Johannes I Tzimiskes, som en del av et forsøk på å forsone den østlige og den vestlige kirken.

Det er usikkerhet omkring hans død, og det har vært hevdet at han kan ha blitt myrdet slik Johannes XII ble; det er dog også usikkerhet omkring de faktiske forhold ved sistnevntes død, så sannhetsgehalten i dette er meget usikker ettersom det dreier seg om et rykte som viser til et annet rykte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
Benedikt V
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Benedikt VI