Johann Christoph Bode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Johann Joachim Christoph Bode»)
Johann Joachim Christoph Bode
Født16. januar 1731
Braunschweig
Død13. desember 1793 (63 år)
Weimar
BeskjeftigelseJournalist, lingvist, oversetter, forlegger, militært personell Rediger på Wikidata
Nasjonalitettysk
GravlagtJacobsfriedhof Weimar
Medlem avIlluminatus-ordenen

Johann Joachim Christoph Bode (født 16. januar 1731, død 13. desember 1793) var en tysk musiker, journalist, forlegger og embedsmann. I dag er han mest kjent som en ledende frimurer og lederen for Illuminatus-ordenen i dens siste dager.

Bode ble frimurer i 1761, da han ble innviet i St Johanneslosjen Absalon til de tre brennesler i Hamburg. Gjennom frimureriet kom han i kontakt med Illuminatus-ordenen.

Han ble rekruttert inn i ordenen av Adolf Franz von Knigge på et frimurerkonvent i Wilhelmsbad i 1782. Der steg han raskt i gradene, og etter at Adam Weishaupt og Knigge forsvant ut av ordenen etter at den ble forbudt av bayerske myndigheter i 1785, var Bode lederen for organisasjonen. Dette var han fram til sin død i 1793. Men med ham døde organisasjonen ut.

I 1787 stiftet Bode «forbundet av tyske frimurere», en organisasjon som skulle fortsette å utbre Illuminatus-ordenens tanker. Organisasjonen lyktes aldri i dette, og var ordenens siste krampetrekninger.

Særlig én episode i Bodes liv har vært grobunn for mange av konspirasjonteoriene som har blitt spunnet rundt Illuminatus-ordenen. I 1787 var han og et annet ordensmedlem på besøk i Paris hvor de møtte radikale franske frimurere. Man vet ingenting om hva det ble snakket om i dette møtet, men i teoriene om at ordenen stod bak den franske revolusjonen er dette et viktig punkt.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]