Johann Gottfried Becker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johann Gottfried Becker
Johann Gottfried Becker (detalje).jpg
byste fra gravmonument utført av Andreas Gercken. Foto: Orf3us
Født9. okt. 1639Rediger på Wikidata
HusumRediger på Wikidata
Død17. mai 1711[1]Rediger på Wikidata (71 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Farmasøyt, kjemikerRediger på Wikidata
Barn Gottfried BeckerRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Gravlagt Sankt Petri kirkeRediger på Wikidata

Johann Gottfried Becker (født 9. oktober 1639 i Husum i hertugdømmet Slesvig som var regjert av Danmark, død 17. mai 1711 i København) var en hoffapoteker som virket i København.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av rektor i Husum Gottfried Becker og Elisabeth Ehrenreich, og dermed bror til apotekeren i Odense, Jacob Gottfried Becker. Etter å ha gått på latinskolen ble han i 1655 sendt i lære hos en apoteker i Flensborg. Etter ca. 6 års læretid bega han seg ut på en lang reise til Tyskland, Italia og Wien som varte i mer eller mindre i 18 år. Han fikk dermed både sett seg om, mens også samlet viten og lærdom til sitt apotekerfag. Underveis stiftet han bekjentskap med gullmaker og kjemiker Francesco Borri, som i sin tur anbefalte Becker til kong Frederik III.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1668 ble han hjemkalt fra Wien og utnevnt til hoff- og reiseapoteker. Han var da forlovet med Sophia Heerfordt, datter av hoffapoteker Christopher Heerfordt, men hun døde 1670 kort før bryllupet.[2] I årene 1669-70 innrettet han et apotek på Købmagergade som under navnet Elefantapoteket ble ført videre av slekten i over 170 år.[3] Han deltog også som feltapoteker i Den skånske krig i 1676.

Ekteskap og familie[rediger | rediger kilde]

I 1671 giftet han seg med Sophie Iversdatter, som omkom i 1689 sammen med to døtre da Sophie Amalienborg brant ned under en operaforestilling. 1. mai 1694 giftet han seg igjen, denne gang med Helene Margrethe Munk, som var datter av brygger og islandsk kjøpmann Erik Munk.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Becker var en dyktig kjemiker og apoteker, og han lavet ofte forsøk sammen med sin kollega Thomas Bartholin, som roste ham i sine skrifter. I 1708 overdro han sin sønn Gottfried Becker styringen med apoteket. Johann døde etter lengre tids svakelighet den 17. mai 1711. Han fikk et staselig gravmæle i marmor satt opp etter seg i Sankt Petri Kirkes gravkapeller, hvorunder også etterkommere ble begravet. Enken giftet seg allerede igjen i 1713 med etatsråd Hans Seidelin til Hagestedgaard.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]