Johan Krohn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Krohn
Født9. august 1841[1][2]Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død5. januar 1925Rediger på Wikidata (83 år)
Gravlagt Assistens KirkegårdRediger på Wikidata
Far Frits KrohnRediger på Wikidata
Søsken Pietro KrohnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, teologRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Illustrasjon av epleskiver som vendes ut av en epleskivepanne fra Johan Krohns Peters Jul, 1866-utgaven. Illustrasjonen er skapt av broren Pietro Krohn.

Johan Jacob Krohn (født 9. august 1841 i København, død 5. januar 1925) var en dansk skolebestyrer, forfatter og dikter. Han var student fra Metropolitanskolen 1860, teologisk kandidat 1867 og sønn av billedhugger og medaljør F.C. Krohn og Sophie Susanne Købke. Han bestyrte den private (ennå eksisterende) gutteskolen Krebs' Skole i København 1880–1914.

Johan Krohn skrev en del fortellinger for barn, som på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble samlet i flere bind med fellestittelen Fortællinger for Børn. Han er dog mest kjent som forfatteren av barneboken Peters Jul, med blant annet julesangen «Du grønne, dejlige Træ». Denne sangen er med i Norsk salmebok 2013.

Peters Jul utkom anonymt i 1866, men boken er trykket om igjen flere ganger, med de originale illustrasjoner av broren Pietro Krohn og vennen Otto Haslund, senere med nye av forskjellige kunstnere som Mads Stage (2002). Johan Krohn redigerte også – som mange av tidens barnebokforfattere gjorde – barneblader, bl.a. det mye utbredte Børnenes Juleroser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]