Hopp til innhold

Johan I av Frankrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan I av Frankrike
Et gravmonument for den unge døde Johan
Født15. nov. 1316Rediger på Wikidata
Paris
Død20. nov. 1316Rediger på Wikidata (0 år)
Paris
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Konge av Frankrike (1316–1316)
  • sovereign of Navarre (1316–1316) Rediger på Wikidata
FarLudvig X av Frankrike[1]
MorClémence av Anjou[1]
SøskenJohanna II av Navarra (halvsøster på fars side)
NasjonalitetFrankrike
GravlagtKlosterkirken Saint-Denis (krypt)
Våpenskjold
Johan I av Frankrikes våpenskjold

Johan I av Frankrike (Jean I) (født 15. november 1316, død 20. november 1316), med tilnavnet den posthume (le posthume), var et spedbarn som var konge av Frankrike og Navarra, og greve av Champagne, i hele sitt fem dager lange liv.

Han tilhørte huset Capet og var sønn av kong Ludvig X og Clémence av Anjou. Han ble født som konge siden faren døde fem måneder før han ble født.

Regenten, guttens onkel, Filip ble mistenkt av mange for å tatt han av dage for selv å bli konge. Det var også rykter om at Filip hadde bortført gutten og erstattet ham med et dødt barn. På 1350-tallet dukket det opp en mann i Provence som sa han var Johan, men han ble raskt satt i fengsel og døde der.

Tross hans korte «regjeringstid» regnes Johan offisielt med blant Frankrikes konger. En senere konge tok navnet Johan II.

Guttens død reiste på nytt spørsmålet om kvinnelig arverett til den franske tronen, siden han hadde en eldre halvsøster Johanna. Delvis på grunn av at kunne reises tvil om farskapet til Johanna, siden hennes mor var funnet skyldig i utroskap, fikk Filip gjennomslag for at kvinner ikke skulle kunne arve tronen, et prinsipp som senere ble knyttet til den saliske lov.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger  Konge av Frankrike
13161316
Etterfølger