Johan Alin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Alin
Født1. mars 1879Rediger på Wikidata
Östra VemmerlövRediger på Wikidata
Død24. september 1944Rediger på Wikidata (65 år)
GöteborgRediger på Wikidata
Gravlagt Östra kyrkogårdenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ArkeologRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Honoris causaRediger på Wikidata

Johan Alin (født 1. mars 1879 i Östra Vemmerlöv, død 24. september 1944 i Göteborg) var en svensk arkeolog og skolemann.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Alin var som mange av de første generasjoner arkeologer ikke ansatt som det, uten hadde det som en syssel som de brant sterkt for. Allikevel ble han utnevnt æresdoktor ved Stockholms högskola i 1936 for sin innsats inne arkeologi. Etter sin folkeskolelærereksamen i Lund i 1901 flyttet han til Göteborg og ble boende der til sin død drøyt fire tiår seinere. Han arbeidet ved fire folkeskoler i byen og var for øvrig en aktiv samfunnsborger da det gjaldt skole- og hjembygdsspørsmål.

Arkeologi[rediger | rediger kilde]

Alins innsats som arkeolog ble innledet på 1910-tallet da han drev fornminnelager for det vestre Sverige, under ledelse av Georg Sarauw, sjef for den arkeologiske avdelingen ved Göteborgs museum helt siden 1912. Alin kom også med tiden å utføre små utgravninger, selv om hans hovedsakelig arkeologiske gjerning handlet om et utall besiktelser og restaureringer av fornminner. Som folkeskolelærere likte han å holde arkeologiske foredrag og skrev flittig, både småskrifter og artikler. Han påbegynte et prosjekt som skulle ha resultert i en bok om Bohusläns steinalder, men rakk aldri å avslutte den før sin død. Deler av den kom allikevel ut som forskjellige skrifter med navnet Stenåldersforskningen i Bohuslän og Förteckning över stenåldersboplatser i norra Bohuslän. Den siste ble komplettert med tekstavsnitt av Nils Niklasson og Åke Fredsjö. Sammen med Georg Sarauw ga Alin ut Götaälvsområdets fornminnen i 1923. Noe som gav dem Vitterhetsakademiens Monteliuspris i 1928. Takket være Alin så ble den klassiske Sandarnaboplassen oppdaget i Göteborg, ved siden av mange andre steinaldersboplasser i Västsverige.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Andersson, Stina, Johan Alin – fornminnesinventerare och stenåldersforskare. Profiler i västsvensk arkeologi. Fynd – Tidskrift för Göteborgs stadsmuseum och Fornminnesföreningen i Göteborg. Nr 1-2/2000, sid 36-41.