Joe Slovo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sør-Afrika Joe Slovo
Født23. mai 1926
Obeliai, Litauen
Død6. januar 1995 (68 år)
Ektefelle Ruth First
Barn Robyn Slovo, Shawn Slovo, Gillian Slovo
Utdannet ved Universitetet i Witwatersrand
Beskjeftigelse Politiker
Parti African National Congress
Nasjonalitet Sør-Afrika
Utmerkelser Vennskapsordenen (1986)

Joe Slovo (født 23. mai 1926 i Obeliai, død 6. januar 1995) var en sørafrikansk kommunistisk politiker og leder for Det sørafrikanske kommunistpartiet SACP, og samtidig ledende medlem av Den afrikanske nasjonalkongressen ANC.

Slovo var født i Litauen i en jødisk familie som utvandret til Sør-Afrika da han var åtte år gammel. Hans far arbeidet som lastebilsjåfør i Johannesburg. Han sluttet på skolen i 1941 og begynte å arbeide som funksjonær i transportbransjen hvor han ble fagorganisert, og som tillitsvalgt var han med på å organisere en streik. Han meldte seg inn i kommunistpartiet i 1942. Inspirert av Den røde armé og dens kamp mot nazisteneøstfronten i Europa under andre verdenskrig meldte Slovo seg som frivillig til de sørafrikanske styrkene som kjempet sammen med den britiske hæren i krigen.

Mellom 1946 og 1950 studerte han juss, og i 1949 giftet han seg med Ruth First og fikk tilsammen tre dattere. Både First og Slovo var registrerte som kommunister og kunne verken siteres eller delta i offentlige møte etter loven om undertrykking av kommunismen fra 1954. Men han ble likevel aktiv i ANC og arrestert som ANC-aktivist både i 1956 og 1960. I 1961 ble Slovo valgt til en av leiderne i Umkhonto we Sizwe (Spydet til Nasjonen), som var den væpnede grenen til ANC. I 1963 måtte han dra i eksil og bodde både i Storbritannia, Angola, Mosambik og Zambia. Slovo ble siden valgt til generalsekretær i SACP i 1984.

I 1990 vendte han tilbake til Sør-Afrika i for å være med i «samtalene om samtaler» mellom ANC og den daværende regjeringen. Han var på dette tidspunktet syk og ble etterfulgt av Chris Hani som partileder i 1991. Slovo fikk deretter tittelen æresleder i SACP og ble bostedminister i Nelson Mandelas første regjering. Slovo var den ledende teoretikeren i både kommunistpartiet og ANC. Han erkjente svakhetene i den sovjetiske samfunnsmodellen og tok avstand fra stalinismen. Han spilte en stor rolle i frigjøringskampen i Sør-Afrika og i kampen for demokrati og like rettigheter for alle.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]