Joaquín Navarro-Valls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joaquín Navarro-Valls
Navarrovalls.jpg
Født16. november 1936
Cartagena[1]
Død5. juli 2017[2] (80 år)
Roma
Gravlagt Cimitero Flaminio
Utdannet ved Harvard University, Universitetet i Granada, Universidad de Navarra, Universitetet i Barcelona
Beskjeftigelse Journalist, lege, psykiater, forfatter
Nasjonalitet Spania
Medlem av Opus Dei
Utmerkelser
7 oppføringer
Storkors av Sankt Gregor den stores ordens, Premio Ischia Internazionale di Giornalismo (1988), storkorset av Isabella den katolskes orden, æresdoktor, æresdoktor, æresdoktor, Honour in Silver for services to the Republic of Austria

Dr. Joaquín Navarro-Valls (født 16. november 1936 i Cartagena i Spania, død 5. juli 2017 i Roma) var direktør for Den hellige stols pressekontor fra 1984 til 2006. Han var medlem av Opus Dei.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Etter å ha gått på den tyske skolen i hjembyen studerte han medisin ved universitetene i Granada og Barcelona, og journalistikk ved universitetet i Navarra i Pamplona. Han ble ferdig medisiner og kirurg i 1961, og begynte å videreutdanne seg i psykiatri (doktorgrad: «Trastornos psiquiátricos en los traumas craneales»), i tillegg til å undervise ved det medisinske fakultetet. Han studerte også etter doktorgraden ved Harvard University i USA. I 1968 tok han en grad i journalistikk og 1980 også i kommunikasjonsvitenskaper.

Fra han var tyve år var Navarro-Valls medlem av Opus Dei, i 1960-årene ledet han deres avdeling i Barcelona.[trenger referanse] Tidlig i 1970-årene flyttet han til Roma og arbeidet sammen med grunnleggeren av Opus Dei, Josemaría Escrivá, med Opus Deis kommunikasjonsarbeid, og senere på samme måte med Álvaro del Portillo. Fra 1974 til 1977 var hans organisasjonens talsmann, og engasjerte seg i forskjellige apostoliske, sosiale og utdannelsesmessige initiativer i Catalonia og Aragon.[trenger referanse]

Mellom 1964 og 1984 var han også virksom som journalist og utenrikskorrespondent for ABC og andre spanske aviser, og rapporterte fra Italia det østlige middelhavsområdet, Afrika, Japan og Filippinene. i 1983 ble han valgt som president for Associazione stampa estera, sammenslutningen for utenlandske korrespondenter i Roma.

Navarro-Valls var ugift.[3]

Pave Johannes Paul II utnevnte i 1984 Navarro-Valls 1984 til direktør for Den hellige stols pressekontor. Han ledsaget Johannes Paul II på de fleste av hans over 100 utenlandsreiser. Etter pavens død ledet Navarro-Valls fortsatt pressekontoret i en tid. Etter at han i juni 2006 bad pave Benedikt XVI om å løse ham fra vervet, trakk han seg tilbake den 11. juli von seinem Amt zurück.[trenger referanse] Han ble da etterfulgt av pater Federico Lombardi, som til da hadde vært generaldirektør for Vatikanradioen.

Navarro-Valls var deretter spaltist for avisen La Repubblica og kommentator for flere italienske og internasjonale fjernsynsselskaper.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • La Manipulación publicitaria, Barcelona 1970
  • La familia y el mundo actual, Barcelona 1976
  • La familia y la educación. Caracas 1978
  • Fumata blanca, Ediciones Rialp Madrid 1978, ISBN 84-321-1969-5
  • A passo d'uomo. Mondadori, Mailand 2009
  • Recuerdos y reflexiones, Random House Mondadori, Madrid 2010
  • La passion de l'homme: Souvenirs, rencontres et réflexions entre histoire et actualité, Parole et Silence Paris 2010
  • Rzecznik Krok w krok za Janem Pawlem II, Fronda Warschau 2011
  • Begegnungen und Dankbarkeit, Mm Verlag Aachen 2011

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]