Jiang Ying

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Jiang Ying (volleyballspiller)
Jiang Ying
Født11. august 1919
Død5. februar 2012 (92 år)
Beijing
Ektefelle Qian Xuesen (1947–2009)
Far Jiang Baili
Beskjeftigelse Sanger, operasanger
NasjonalitetFolkerepublikken Kina

Jiang Ying (forenklet kinesisk: 蒋英, tradisjonell kinesisk: 蔣英, pinyin: Jiǎng Yīng; født 1919 i Haining i provinsen Zhejiang i Kina, død 5. februar 2012 i Beijing[1]) var en kinesisk operasangerske i Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Jiang var halvt kinesisk, halvt japansk. Hun er tredje datter av Jiang Baili, en ledende militær strateg for generalissimo Chiang Kai-shek, og hans japanske hustru Satô Yato (佐藤屋子). Jiang er også niese til forfatteren Jin Yong som også stammet fra Haining i Zhejiang.

I 1936 reiste Jiang til Europa sammen med sin far og studerte musikk i Berlin. Jiang tok eksamen ved Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin i 1941. Hun dro så til det nøytrale Sveits og fortsatte med studier i opera. Hun tok eksamen ved Musikhochschule Luzern i 1944.

I 1945 giftet hun seg i Shanghai med rakettingeniøren Qian Xuesen, som var med på å grunnlegge Jet Propulsion Laboratory i USA og senere ble leder for Folkerepublikken Kinas romfartsprogram.

Jiang gjorde debut i Shanghai den 31. mai 1947. Senere samme år flyttet hun til USA. Hun dro tilbake til Kina med ektemannen i 1955, da han ble deportert av den amerikanske regjering. Jiang ble senere professor i musikk og opera ved Det sentrale musikkonservatorium i Beijing.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]