Jiang Ying

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også Jiang Ying (volleyballspiller)
Jiang Ying
Født 11. august 1919
Død 5. februar 2012
Beijing
Ektefelle Qian Xuesen
Far Jiang Baili
Nasjonalitet Folkerepublikken Kina

Jiang Ying (forenklet kinesisk: 蒋英, tradisjonell kinesisk: 蔣英, pinyin: Jiǎng Yīng; født 1919 i Haining i provinsen Zhejiang i Kina, død 5. februar 2012 i Beijing[1]) var en kinesisk operasangerske i Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Jiang var halvt kinesisk, halvt japansk. Hun er tredje datter av Jiang Baili, en ledende militær strateg for generalissimo Chiang Kai-shek, og hans japanske hustru Satô Yato (佐藤屋子). Jiang er også niese til forfatteren Jin Yong som også stammet fra Haining i Zhejiang.

I 1936 reiste Jiang til Europa sammen med sin far og studerte musikk i Berlin. Jiang tok eksamen ved Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin i 1941. Hun dro så til det nøytrale Sveits og fortsatte med studier i opera. Hun tok eksamen ved Musikhochschule Luzern i 1944.

I 1945 giftet hun seg i Shanghai med rakettingeniøren Qian Xuesen, som var med på å grunnlegge Jet Propulsion Laboratory i USA og senere ble leder for Folkerepublikken Kinas romfartsprogram.

Jiang gjorde debut i Shanghai den 31. mai 1947. Senere samme år flyttet hun til USA. Hun dro tilbake til Kina med ektemannen i 1955, da han ble deportert av den amerikanske regjering. Jiang ble senere professor i musikk og opera ved Det sentrale musikkonservatorium i Beijing.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]