Hopp til innhold

Jevgenij Grisjkovets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jevgenij Grisjkovets
Født17. feb. 1967[1][2][3]Rediger på Wikidata (57 år)
Kemerovo (Sovjetunionen)
BeskjeftigelseSkuespiller, skribent, sceneinstruktør, musiker, filmregissør, dramatiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedStatsuniversitetet i Kemerovo
NasjonalitetSovjetunionen
Russland
UtmerkelserSimvol Nauki
Anti-Booker prize
Den gyldne maske
Triumf-prisen

Jevgenij Valer’evitsj Grisjkovets (russisk: Евгений Валерьевич Гришковец, født 17. februar 1967 i Kemerovo) er en russisk forfatter, dramaturg, regissør og skuespiller.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Grisjkovets studerte filologi ved Kemerovos statlige universitet. I 1990 etablerte han det uavhengige teateret Lozja, hvor det ble satt opp ti teaterstykker. I 1998 flyttet han til Kaliningrad, hvor hans første enmanns-teaterstykke, «Hvordan jeg spiste en hund» (Как я съел собаку) ble oppført. Stykket høstet stor anerkjennelse og i 2000 ble Grisjkovets tildelt den statlige «Gullmasken» (Золотая маска) for den mest innovative oppsetningen det foregående året. I 2004 publiserte Grisjkovets sin første roman «Skjorten» (Рубашка, 2004), ble utpekt til årets debut av juryen for litteraturpremien Årets bok (Книга года). Han har også spilt i ulike filmer og sluppet flere album med bandet «Bigudi» (Бигуди).

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Grisjkovets’ forfatterskap er preget av hans egen biografi, og særlig forholdet mellom Sibir, hvor han vokste opp, og Moskva hvor han arbeider. Debutromanen «Skjorten» handler om en ung arkitekts dag i Moskva, hvor han slites mellom utfordringer på jobben og en kamerat som kommer på besøk fra hjembyen i Sibir. Kortromanen «Elver» (Реки, 2005) fra året etter, handler om en ung gutt som vokser opp i en sibirsk småby.

«Skjorten» er preget av forfatterens detaljfokus, som i tilfellet med den skjorta romanen har fått sitt navn fra. Hovedpersonen Sasja tar fra morgenen av på seg den nest beste av de to rene skjortene han har igjen, men gleden av en ren skjorte spoleres etter at han har vært hos frisøren og noen løshår har sneket seg ned bak kraven i nakken. Senere på dagen skal skjorta bli både svett og skitten, men den er hele tiden påtakelig tilstedeværende. Hans forfatterskap er dessuten preget av humor, noe som også går igjen i skuespillene, og et enkelt, naivistisk språk.

Utvalgt bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Skjorten (Рубашка, 2004, roman)
  • Elver (Реки, 2005, kortroman)
  • Lista (Планка, 2006, roman)
  • Spor på meg (Следы на мне, 2007, noveller)
  • Asfalt (Асфальт, 2008, roman)
  • A...a (А...а, 2010, kortroman)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Jewgeni Grischkowez, Munzinger IBA 00000027932, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, oppført som Evguéni Grichkovets, Babelio forfatter-ID 146862[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm1148964, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]