Jetjager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mig-17 med tydelig stikkflamme fra jetmotoren.

En jetjager er et jagerfly som er drevet med jetmotor. Selv om arbeidet med jetmotorer ble påbegynt før andre verdenskrig både i Storbritannia og Tyskland, var de fleste jagerfly fram til 1945 fortsatt utstyrt med stempelmotor og propell.[1] Betegnelsen jetjager er ment for å skille de tidlige jetjagerflyene fra de samtidige propelldrevne jagerflyene.

De første jetdrevne jagerflyene kom i tjeneste på slutten av krigen i svært beskjedne antall. Tidligst ute var den tyske Messerschmitt Me 262 som imidlertid først ble brukt som bombefly.[2] Omtrent samtidig fly de første britiske jetjageren Gloster Meteor.[3] De to jetflyene kom aldri i kamp med hverandre. Jagerflyet i etterkrigstiden var nesten utelukkende jetdrevne, og eldre propellfly som Spitfire, Bearcat og Mustang ble stort sett overført til rollen som jagerbombere under Koreakrigen. Det produseres fortsatt et lite fåtall turboprop fly som treningsfly og lette jagerbombere, slik som Embraer Tucano og FMA Pucará, men i dag har jetmotoren nesten totalt overtatt for militære kampfly.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The History of the Jet Engine - Sir Frank Whittle - Hans Von Ohain
  2. ^ Price, A. (1993): The Last Year of the Luftwaffe: May 1944 to May 1945. London: Greenhill Books, side 176. ISBN 1-85367-440-0.
  3. ^ Butler, P. & Buttler, T. (2006): Gloster Meteor: Britain's Celebrated First-Generation Jet. Hersham, Surrey, Midland Publishing, side 28. ISBN 1-85780-230-6.