Jesus, det eneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Jesus, det eneste» er en salme av Ole Theodor Moe.

Hymnologen Oscar Lövgren skriver om salmen: «Kristushymn, diktad 1904 och tr. i Bymissionaeren 6.8 samma år. M. fick inspirationen till sången, då han en söndagsförmiddag lyssnade till en predikan i ett kapell i Oslo. Möjligen utan förf:s avsikt var han påverkad av en Maria-visa, som 1893 översatts för Katholsk Salmebog: Du er den reneste kvinne og eneste. Denna är en övers. från Des Knaben Wunderhorn, en samling tyska folkvisor utg. av Arnim och Clemens Brentano 1806-08».'

I Norsk salmebok 2013 er det ført opp to melodier på salmen. A-melodien (C-dur) ble komponert av Christian Sinding i 1907. B-melodien (D- eller C-moll, 3/4) ble komponert av Caroline Sørlie omkring 1910.

Salmen har blitt oversatt til svensk flere ganger, først av Edvard Evers 1917 («Jesus, det renaste»), senere av blant andre Catharina Broomé 1984 («Jesus, det skönaste»), men den har likevel gjerne blitt sunget på norsk både som solosang og allsang, noe som er uvanlig for en norsk salme i Sverige, mens nordmennene derimot oftere synger salmer på svensk (blant annet «Blott en dag»).

Salmen er publisert i[rediger | rediger kilde]

Innspillinger (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oscar Lövgren: Psalm- och sånglexikon, Gummessons 1964, sp. 433.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource Jesus, det eneste – originaltekst fra Wikikilden