Hopp til innhold

Jerry Seinfeld (rollefigur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om rollefiguren fra TV-serien Seinfeld. Se også Jerry Seinfeld for artikkelen om komikeren ved samme navn.
Jerry Seinfeld
Første opptredenThe Seinfeld Chronicles
Siste opptredenThe Finale, Del II
Informasjon
KjønnMann
FamilieMorty (far)
Helen (mor)
En søster
FarMorty Seinfeld
MorHelen Seinfeld
StatsborgerskapUSA
SkuespillerJerry Seinfeld
Skapt avJerry Seinfeld
Larry David

Jerome «Jerry» Seinfeld er en rollefigur fra TV-serien Seinfeld, oppkalt etter, basert på og spilt av komikeren med samme navn.

Serien dreier omkring Jerrys hverdag sammen med bestevennen George Costanza, den merkelige naboen Cosmo Kramer og ekskjæresten Elaine Benes. Vanligvis er Jerry den fornuftige, og kjernen i vennekretsen. Han havner sjelden i personlige problemer, er evig optimist og er den eneste rollefiguren i serien som beholder samme jobb (som standup-komiker, som den ekte Seinfeld) gjennom hele serien. Han er også den mest observante rollefiguren, og kommenterer ofte andre menneskers vaner og handlinger på en sarkastisk måte.

Mye av serien finner sted i Jerrys leilighet, som ligger i 129 West 81st Street, leilighet 5A i New York, noe som første gang ble nevnt i episoden The Alternate Side. Jerry og vennene er også ofte på Monk's Cafe, en fiktiv kafé. Skiltet på utsiden av kaféen, som ofte kan sees i serien, tilhører egentlig «Tom's Restaurant», som er en ekte restaurant i New York.

Jerry deltok i 180 episoder av Seinfeld (inkludert en rekke todelte episoder), og var den eneste rollefiguren som deltok i hver eneste episode.

Han er den mest jordnære karakteren i serien, og er en figur som ofte kan observere kaos omkring ham, uten å bli en del av det. Seriens poenger kretser ofte omkring Jerry og hans mange forhold til kvinner, og han finner ofte merkelige grunner til å avslutte forholdene til dem. Han er som person svært ulik vennene, og ser ofte på deres ulykke som underholdning, eller muligheter til nytt vitsemateriale. Han deltar ofte i prosjektene deres, men like ofte kun for å se dem mislykkes. I episoden Serenity Now begynner Jerry å gråte, noe som overrasker ham. I The Foundation påpeker Elaine at han «aldri har følt anger», og han opptrer ofte nonchalant når noe dårlig hender omkring ham.

Til tross for at han er ulik vennene er Jerry tilsynelatende relativt fornøyd med livet, og bekymrer seg også for alt som kan true vennegruppens eksistens. I epiosden The Invitations innrømmer Jerry at han misliker at George skal gifte seg, fordi dette vil bety at George forlater gruppen og at Jerry aldri vil se ham igjen. Når Elaine forteller ham at også hun vurderer å forlate gruppen blir Jerry så bekymret av tanken på at det kun blir ham og Kramer tilbake, at han vandrer ut i gaten og nesten blir påkjørt av en bil. I episoden The Bizarro Jerry blir han også panisk ved tanken på at gruppen skal oppløses, da Kramer blir svært opptatt av sin falske jobb, mens Elaine forlater gruppen midlertidig, og Jerry utbryter «Hele systemet faller sammen!»

Jerry opplever sjelden personlige problemer, i motsetning til George og Elaine. I episoden The Opposite blir dette påpekt, da Jerry opplever en rekke hendelser som «jevner hverandre ut», samtidig som vennene opplever perioder av kun suksess eller ulykke. I The Rye, mens en rekke uheldige hendelser inntreffer for Elaine, utbryter hun frustret «En vakker dag vil noe forferdelig hende med deg også!», hvorpå Jerry kun svarer «Neida, det går bra.» Mange av problemene han opplever er resultater av handlinger fra erkefienden Newman.

Som i virkeligheten er Jerry tegneseriefan, og spesielt Supermann, som er den store helten. I sport er han fan av New York Mets, New York Knicks, New York Giants og New York Rangers. I tidlige episoder var en Yankees-lue plassert på skrivebordet ved datamaskinen hans, men senere ble den erstattet av en Mets-lue.

I seriens siste episode, The Finale, Del 2, blir Jerry og de andre hovedrollefigurene dømt til ett år i fengsel for å ha brutt en lov i Massachusetts, da de sto og lo mens en mann ble ranet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jerry vokste opp i New York sammen med George, som, ifølge episoden The Outing, ble venner etter en hendelse i gymtimen, til tross for at Jerry banket opp George en gang i fjerde klasse. Tilbakeblikk i episoder som The Library viser Jerry og George i skoledagene. En pizzarestaurant de ofte besøkte vises i The Frogger, mens det også blir avslørt at Jerry og George gikk på skole sammen på Edward R. Murrow Middle School, John F. Kennedy High School og Queens College. Etter avsluttet skolegang hadde Jerry et kort engasjement som paraplyselger, men startet raskt som standup-komiker.

Familie[rediger | rediger kilde]

Jerrys foreldre er Morty og Helen Seinfeld, et pensjonert jødisk par bosatt i Florida. Selv om Jerry er født og oppvokst som jøde praktiserer han tilsynelatende ikke, og som vist i episoden The Soup Nazi holder han seg ikke til koshermat. Jerry har også en søster, nevnt i episoden The Chinese Restaurant, men hun blir aldri navngitt eller vist i serien.

Jerry har også en onkel, Leo, en eksentrisk birollefigur som deltar i 15 episoder. Uncle Leo har en sønn, Jeffrey, som arbeider i parkvesenet, og som han konstant snakker om, til tross for at Jeffrey aldri dukker opp i serien. I episoden The Stakeout snakker Jerry med en «Onkel Mac» og en fetter, «Artie Levine». I episoden The Truth nevner han også en fetter ved navn «Douglas», som er avhengig av Pepsi. I The Pony Remark deltar Helen, Morty, Jerry, Elaine og Leo i et 50-årslag for Manya og Isaac, et eldre par, men familieforholdet til Jerry avsløres aldri. Manya beskrives som polsk innvandrer. I samme episode nevner Jerry en «Tante Rose», og Helen nevner et familiemedlem ved navn «Claire», som skal gifte seg. I episoden The Soup nevner Jerry en «Tante Silvia», som han sammenlikner med Elaine.

Jerrys bestemor, Nana, er en eldre kvinne som bor alene og lider av Alzheimers sykdom. Nana deltar i episodene The Pledge Drive, The Kiss Hello og The Doodle.

Forhold[rediger | rediger kilde]

Jerry er notorisk kjent for sin avslappede holdning til forhold, og for å avslutte forhold ved første tegn til svakheter, eller for den aller minste grunn.

Elaine[rediger | rediger kilde]

Jerry og Elaine har vært sammen, nevner ofte at det ikke fungerte, og det har blitt antydet at det var Jerry som avsluttet forholdet. De har hatt sex minst to ganger etter at forholdet ble avsluttet, i The Deal hvor de lager en rekke regler, som skal gjøre det mulig å ha sex men samtidig forbli venner, men teorien viser seg å være feil. Den andre gangen var i The Mango, hvor Jerry blir så opprørt over å høre at Elaine bare har latt som om hun hadde orgasme da de var sammen, at han krever å «få prøve én gang til for å redde vennskapet».

Langvarige forhold[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra Elaine har Jerry kun hatt en håndfull forhold over mer enn én episode:

  • I The Stake Out møter han Vanessa, som han avslutter forholdet til i The Stock Tip. Til tross for at hun kun dukker opp i disse to episodene antydes det at forholdet varte over fire episoder, før det avsluttes etter en ubehagelig helgetur til Vermont.
  • Rachel er den andre kvinnen Jerry beholdt over flere enn to episoder. Også dette forholdet varte over fire episoder, og hun dukker opp i alle fire: The Raincoats (todelt episode), The Hamptons og The Opposite. Rachel avsluttet forholdet.
  • Han treffer også Marla i The Virgin og The Contest, og Tia i The Airport og The Pick. Begge disse forholdene er uvanlige, fordi det er kvinnen som avslutter forholdet, ikke Jerry.
  • Han treffer Dolores (også kjent som Mulva) i The Junior Mint og The Foundation. Dette var den eneste kvinnen han traff i to episoder som ikke var på rad.

Forlovelser[rediger | rediger kilde]

To ganger i løpet av serien vurderte Jerry giftemål:

  • Den første gangen var med hans «perfekte» kjæreste, Jeannie, i den syvende sesongens siste episode, The Invitations, men han innså at han ikke ville gifte seg med noen som var så lik ham selv. I første episode av sesong 8, The Foundation, forteller Jerry Elaine at han hadde et perfekt brudd med Jeannie.
  • Jerry forlovet seg nesten med Elaine. I siste episode av sesong 9, The Serenity Now, frir Jerry til en sjokkert Elaine etter at han har gjennomgått en personlighetsforandring og blitt følsom og emosjonell. Hun forlater leiligheten, men returnerer senere for å akseptere forslaget. Innen hun kommer tilbake har Jerry blitt sitt gamle jeg, og avviser henne.

Brudd[rediger | rediger kilde]

Jerry har avsluttet forhold for de minste grunner, blant annet:

Karriere og økonomi[rediger | rediger kilde]

Jerry er svært vellykket og stabil, i motsetning til vennene, og ser aldri ut til å mangle penger. Gjennom hele serien har Jerry vært ute for en rekke økonomiske nedturer, men ser aldri ut til å bli berørt av dette, på samme måte som han aldri blir berørt av å avslutte sine mange forhold, noe som indikerer at han har nok penger. Vanligvis er disse tapene forskyldt av vennene, og da særlig Kramer.

I The Cadillac kjøper Jerry en Cadillac Fleetwood til faren, for senere å kjøpe den tilbake etter at foreldrene selger den. Selv kjører han europeiske luksusmerker som BMW (i The Smelly Car) og Saab, mens han i tidligere episoder, som The Ex-Girlfriend, kjører en amerikansk coupé fra 1970-tallet. I The Apartment avsløres det at Jerry lett kan låne bort 5 000 amerikanske dollar til Elaine. Det er ofte Jerry som betaler regningen for vennene når de er ute og spiser, og Kramer henter stadig vekk mat i Jerrys kjøleskap. Til tross for hans tydelige økonomiske stabilitet ser det ut til at foreldrene konstant tror han trenger penger, og de tilbyr seg ofte å betale når de er på besøk.

I The Checks avsløres det at Jerry er berømt i Japan, hvor han deltar i et japansk TV-program kalt «Super Terrific Happy Hour».

Autoritetsdata