Jernbane i Belize

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
En tidligere jernbanebro langs Hummingbird Highway

Per 2010 finnes det ingen nasjonalt jernbanenettverk i Belize. Belize hadde imidlertid noen få jernbanestrekninger tidligere, i forbindelse med den britiske koloniseringen av Sentral-Amerika.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historisk sett var Stann Creek-jernbanen en av de største banene i Belize. Den forbandt Middlesex Estate og havnen i Dangriga, og ble drevet av United Fruit. Banen var smalsporet (914 mm) og var i drift fra 1913 til 1937, da den ble forlatt. Mange rester av denne banen er fortsatt synlige langs Hummingbird Highway (mellom Dangriga og Belmopan). Denne veien bruker noen av de gamle jernbanebroene, men disse broene forsvinner gradvis på grunn av en pågående modernisering.

En annen forlatt jernbanestrekning gikk fra Hill Bank, ved sørsiden av en lagune på New-elven (New River), vestover gjennom Sierra de Agua til Gallon Jug, et forlatt samfunn ca. 10 km fra grensen til Guatemala.

FERISTSA-banen vil forbinde Mexico og Panama med normalspor (1 435 mm), men vil gå utenom Belize med mindre et sidespor blir bygget.[1]

Belize har ikke hatt jernbaneforbindelser til andre land.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Railways of the Caribbean by David Rollinson (2001, Macmillan, Oxford England) ISBN 0-333-73042-9 ; se [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]