Jean Sandherr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean Sandherr
Sandherr, Nicolas Jean Robert Conrad Auguste.jpg
Født6. juni 1846[1]Rediger på Wikidata
MulhouseRediger på Wikidata
Død24. mai 1897Rediger på Wikidata (50 år)
17. arrondissementRediger på Wikidata
Utdannet ved École spéciale militaire de Saint-CyrRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser Offiser av ÆreslegionenRediger på Wikidata

Nicolas Jean Robert Conrad Auguste Sandherr (født 6. juni 1846 i Mulhouse i Alsace i Frankrike, død 24. mai 1897 i Paris) var en fransk offiser involvert i Dreyfus-affæren.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jean Sandherr var født i Mulhouse som den gang var fransk, og som også var hjembyen til familien Dreyfus. Han var sønn av en notar ved Mulhouses handelsrett, og gikk inn i det franske infanteri via militærakademiet Saint-Cyr.

Offiser[rediger | rediger kilde]

Han ble raskt forfremmet til subløytnant i det lette infanteri i 1866, løytnant i 1870 og kaptein i 1873. Hans anerkjente evner sikret ham plass i første klasseårgang ved École supérieure de Guerre, og han gikk ut av akademiet som major.

Ved begynnelsen av den tysk-franske krig i 1870 ble han såret, og ble utnevnt til Chevallier i Æreslegionen i september samme år. Han var kaptein ved 2. regiment av algiske tirailleurs i Tunisia på den tid det ble annektert til fransk protektorat. Han fikk i oppgave å klassifisere tunisiske stammer etter graden av deres fiendtlige innstilling til det franske nærvær.

Leder av Statistikkavdelingen[rediger | rediger kilde]

I 1885 ble han kommandant og samtidig tilknyttet «statistikkavdelingen» under Generalstaben. Det harmløse navnet skjulte at dette dreide seg om den franske militære kontraspionasje. I 1887 ble han leder for denne avdelingen. Han ble forfremmet til oberstløytnant i 1891, og direkte understilt general Gonse ved begynnelsen av Dreyfussaken.

Dreyfusaffæren[rediger | rediger kilde]

Sandherr ble assistert av kommandant Henry, en offiser som hadde general Gonses fulle fortrolighet. I september 1894 oppfanget statistikkavdelingen et håndskrevet notat funndet i papirkurven til den tyske ambassadør i Paris, takket være en samarbeidende hushjelp ved ambassaden. Dokumentet viste at franske militære hemmeligheter ble utlevert til tyskene, som på denne tid ble betraktet som Frankrikes erkefiende. Sandherr opprettet en hemmelig granskningskommisjon som i stor hast kom til at den skyldige var kaptein Alfred Dreyfus. Dreyfus ble så meget raskt arrestert og dømt skyldig.

Den 14. april 1895 ble Sandherr forfremmet til oberst, og den 1. juli forlot han den statistiske avdeling dor å overta kommandoen av 20. infanteriregiment i Montauban. Hans etterfølger ved statistikkavdelingen ble oberstløytnant Georges Picquart, som etterhvert ville agitere effektivt for Dreyfus' rehabilitering. Skandalen eskalerte i 1898 da det syntes tydelig at ble aktoratets beviser bestod av fabrikkerte inkriminerende dokument som kammandant Henry hadde bragt til veie.

Sandherr fikk ikke oppleve slutten av Dreyfussaken, selv om han var en av dens bakmenn. Han var gradvis syknet inn og ble helt lam, måtte trå helt ut av tjeneste i desember 1896, og døde innen skandalen var åpenbar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Léonore database, 9. okt. 2017, Nicolas Jean Robert Conrad Sandherr, LH/2453/49

Litteratue[rediger | rediger kilde]

  • Armand Charpentier, « Esterhazy a écrit le bordereau sur l'ordre et sous la dictée du colonel Sandherr », i Les côtés mystérieux de l'affaire Dreyfus, Les Éditions Rieder, Paris, 1937, 355 p. (avec fac-similés)
  • Jean-Marie Schmitt, « Nicolas Jean Robert Conrad Auguste Sandherr », i Nouveau dictionnaire de biographie alsacienne, vol. 32, p.3367

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]