Jean Parisot de la Valette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean Parisot de la Valette[1]
Jean Parisot de la Valette
Født1494[2]Rediger på Wikidata
Frankrikes flagg Parisot, Rouergue
Død21. august 1568 (73 år)
Maltas flagg Malta
Beskjeftigelse
  • Warrior monk Rediger på Wikidata
Embete
  • Grand Master of Order of Saint John of Jerusalem (1557–1568) Rediger på Wikidata
FarGuillot de Valette
BarnBarthélemy de Valette
Isabella Guasconi
andre barn utenfor ekteskap
NasjonalitetFransk
GravlagtSt. Johannes' Co-katedral
Våpenskjold
Jean Parisot de la Valettes våpenskjold

Jean Parisot de Valette (født 1494, død 21. august 1568) var en fransk adelsmann og den 49. stormester av malteserordenen fra 21. august 1557 og fram til sin død i 1568. Som johanitterridder gikk han inn i ordenen i Langue de Provence, og utmerket seg i kampene mot muslimske tyrkerne, eller mer presist Det osmanske rike, i kampene om Rhodos i 1522. Som stormester for johanitterordenens arvtaker, malteserordenen, ble Valette ordenens helt og mest framstående leder. Han kommanderte motstanden mot osmanene ved den store beleiringen av Malta i 1565. FestningenMalta, som i dag er hovedstaden Valletta, har navn etter stormesteren og er også stedet hvor han ble gravlagt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tidlige liv[rediger | rediger kilde]

Han ble født inn i den franske adelsfamilien Valette i Quercy i sørvestlige Frankrike og som hadde vært en betydningsfull familie i mange generasjoner. Flere medlemmer hadde deltatt i korstogene. Jean Parisots bestefar, Bernard de Valette, var ridder og kongens ordinans, og hans far Guillot de Valette var Chevalier de France, fransk ridder. Jean Parisot var en fjern fetter (via deres felles forfedre Almaric, seigneur de Parisot)[3] av Jean Louis de Nogaret de La Valette (1554-1642), den første hertug av Épernon.[4]

Selv om hans fødselsår vanligvis er oppgitt som 1494 hevder begge krøniker av den store beleiringen av Malta, Francisco Balbi di Correggio og Hipolito Sans, at han var 67 år på den tiden, således hevder at han var født i 1498. I sin historie om johanitterordenen sier 1700-tallshistorikeren René-Aubert Vertot at Valette faktisk var av samme alder som både Suleiman I og Lala Mustafa Pasha (kommandanten av de osmanske landstyrkene), noe som ville bety at han faktisk var 70 år ved tiden av beleiringen.

Svært lite annet er kjent om de Valettes tidlige år. Han gikk inn johanitterordenen da han var tjue år gammel en gang rundt 1514, og han vendte aldri tilbake til Frankrike eller sin familiens eiendommer fra denne dagen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hans offisielle navn var Jean de La Valette mens Parisot ble vanligvis brukt som kjælenavn. Han er som oftest referert til som «Jean de Valette» etter som han aldri benyttet «La» i løpet av sin levetid, skjønt medlemmer av Valette-familien benyttet begge versjoner på samme tid.
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Amalric de La Valette-Parisot
  4. ^ «Jean Parisot de la Vallette». South African Relief Organisation of the Order of Malta.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]