Jaunpur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jaunpur
जौनपुर
Shahi Bridge fra 1564 er et landemerke i byen.
LandIndias flagg India
DelstatUttar Pradesh
DistriktJaunpur (distrikt)
Grunnlagt1359 (Julian)
Postnummer222001
Retningsnummer5452
Befolkning160 055 (2001)
Høyde o.h.82 meter
Nettsidejaunpur.nic.in
Posisjonskart
Jaunpur ligger i India
Jaunpur
Jaunpur
Jaunpur (India)
Kart
Jaunpur
25°45′13″N 82°41′13″Ø

Jaunpur (hindiजौनपुर, urdu جون پور er en by i den indiske delstaten Uttar Pradesh, og er den administrative hovedstaden for distriktet Jaunpur. Byen ligger ved elven Gomati, 6 mil nord for Varanasi, og hadde 160 055 innbyggere[1] ved folketellingen i 2001.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byens historie strekker seg tilbake til 1388, da Dehlisultanatet hadde herredømme over området. Firuz Shah Tughlaq lot evnukken Malik Sarwar bli guvernør over Jaunpur, men da mongolene under Timur avsatte Shah Tughlaq, erklærte Malik Sarwar uavhengighet fra Dehlisultanatet. Han og adoptivsønnen grunnla da det som ble kjent som Sharqi-dynastiet. Jaunpursultanatet var på den tiden en sterk militærmakt i Nord-India og truet ved flere anledninger Dehlisultanatet.

På den tiden var Jaunpur et sentrum for urdu språk og sufistisk kultur, og muslimer og hinduer levde i fred med hverandre. I 1480 ble sultanatet avsatt av Sikandar Lodi i Dehlisultanatet, og selv om sultanene i Jaunpursultanatet prøvde å vinne tilbake makten, lyktes de ikke med det.

Jaunpur ble en del av britisk India i 1779. Under det indiske opprøret i 1857 sluttet sikhenes tropper i Jaunpur seg til opprørerne, men distrikt ble erobret tilbake for britene av ghurka-tropper fra Nepal.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Selv om mange av monumentene fra denne første tiden ble ødelagt, står fremdeles mange imponerende moskeer i byen. Atala Masjid, Jama Masjid (også kjent som den store moskeen) og Lal Darwaza Masjid er de tre mest kjente. Alle fremviser de en unik arkitektonisk stil og kombinerer tradisjonelle hinduistiske og islamske motiver med helt egne originale elementer. Den gamle brua over Gomti er fra 1564, og det finnes et restene av et fort fra Tughlaq-æraen der, Jaunpur Quilla.

En skoleby[rediger | rediger kilde]

Jaunpur har en svært høy konsentrasjon av colleger sammenlignet med de fleste andre områder i Uttar Pradesh. Purvanchal University (India) holder til 11 km fra sentrum av byen, og til dette er det knyttet nesten 500 colleger fra tolv distrikter i østlige Uttar Pradesh.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Delimitation Commission of India Arkivert 3. mai 2008 hos Wayback Machine., endelige resultat fra folketellingen 1. mars 2001.