Jarlen kino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jarlen kino, 1938. Foto: O. Væring / Oslo byarkiv
Jarlen kino, foyeren med billettluke etter ominnredning i 1960. Foto: T. Wold Anthonsen / Oslo byarkiv
Jarlen kino, kinosalen med sceneteppe etter ominnredning i 1960. Foto: T. Wold Anthonsen / Oslo byarkiv

Jarlen kino var en av Oslo kinematografers (nå Oslo Kino) kinoer. Jarlen lå i Åkebergveien 56 i bydel Gamle Oslo i Oslo.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Jarlen ble tegnet av arkitekten Knut Knutsen og sto ferdig i 1938. Kinoen åpnet 11. januar 1938 og hadde en sal med 518 sitteplasser. Åpningsforestillingen var Big City, med blant andre Spencer Tracy. Billettprisen var 1 kr 25 øre, som for øvrige utkantkinoer i Oslo.[1]

I 1962 ble Jarlen modernisert, og bredfilmformatet CinemaScope introdusert.

Jarlen kino hadde i en årrekke skolekino for Oslos grunnskoleelever, som til en redusert pris sikret seg inngang til et utvalg forestillinger (vanligvis tre) i løpet av en sesong.

Antall sitteplasser ble redusert til 470. Jarlen kino ble stengt 8. desember 1988, og siste film som ble vist var Buster med blant andre Phil Collins.

Bygningen i Åkebergveien 56 ble bygget om til leiligheter, og disse var innflytningsklare i november 1999. Universitetet i Oslo brukte kinolokalene som magasin for materiale fra Universitetets naturhistoriske samlinger, blant annet Geologisk museum og Botanisk museum.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Kinoen var inkorporert i en bygning i funksjonalistisk stil, i en bygård som også huset boliger, forretninger og andre fornøyelser. Kinoens arkitekt var Knut Knutsen. Jarlen ble var "et usedvanlig stilig og særpreget kinolokale, som ikke lignet mye på de provisoriske etablissementene langs Grønlandsleiret som hadde rådet grunnen bare et par tiår tidligere".[2]

Salen rommet 449  sitteplasser,  og hadde en egenartet form, der den var bred bakerst og smalnet fremover mot lerretet. Fordi taket var luftig og skrånet  innover, slik som i et kirkerom, fikk kinoen økenavnet "Likkista".[2]

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

I tillegg til økenavnet "Likkista", ble Jarlen også kalt "Jalla".

Vålerengen bo- og aldershjem bruker Nye Jarlen kino som betegnelse på sitt interne filmtilbud til beboerne.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kampen Historielag » Jarlen, kinoperlen som forsvant» (norsk). Besøkt 21. juli 2019. 
  2. ^ a b Solbakken, Tove (2011). «Oslos forsvunne kinematografer». Byminner: tidsskrift for Oslo museum (1): 2–23. Arkivert fra originalen 21. juli 2019. Besøkt 21. juli 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]