Jarl av Inverness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tittelen Jarl av Inverness har blitt skapt flere ganger i det forente kongerikes adelskalender, hver gang som en tilleggstittel for et medlem av den britiske kongefamilien. Den ble først skapt i 1801 som en tilleggstittel for prins Augustus Frederick, hertug av Sussex, sjette sønn av Georg III – før den ble fjernet i 1843. Sussex sin andre kone (som han giftet seg med i strid med loven) ble gitt tittelen hertuginne av Inverness, som ble fjernet ved hennes død i 1873.

Den neste skapelsen var for prins Georg, andre sønn av Edvard VII, som en tilleggstittel til hertugdømmet av York. Da prinsen ble konge i 1910, og tok over etter sin far, ble titlene innlemmet i kronen.

Tittelen ble igjen skapt i 1920 som en tilleggstittel for prins Albert, andre sønn av Georg V, som også skapte hertug av York på samme tidspunkt. Tittelen ble innlemmet i kronen da York tok over for sin bror i 1936 for å bli Kong Georg VI.

Til slutt ble tittelen skapt, for fjerde gang, i 1986 som en tilleggstittel for dronning Elisabeth IIs andre sønn, prins Andrew, hertug av York.

Jarler av Inverness, første skapelse (1801)[rediger | rediger kilde]

Jarler av Inverness, andre skapelse (1892)[rediger | rediger kilde]

Jarler av Inverness, tredje skapelse (1920)[rediger | rediger kilde]

Jarler av Inverness, fjerde skapelse (1986)[rediger | rediger kilde]