Japanstyraks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Japanstyraks
Blomster
Blomster
Vitenskapelig(e)
navn
:
Styrax japonicus
Siebold & Zucc.
Norsk(e) navn: japanstyraks
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Gruppe: asterider
Orden: lyngordenen
Familie: styraksfamilien
Slekt: Styrax
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: Øst-Asia

Japanstyraks (Styrax japonicus) er en løvfellende busk eller lite tre i styraksfamilien.

Den blir 4–8, mer sjeldent 10, meter høy og har en avrundet krone der de nedre greinene er vannrette og de øvre buer utover. Barken er lyst brungrå med brungule til rosa striper på unge trær, mens eldre trær har mattgrå bark med tykke ribber mellom oransje furer. Skuddene er purpurbrune med svarte flekker, og knoppene er små, 2–4 mm. Bladene sitter spredt og har en bladstilk som er 5–10 mm lang og lyst gulgrønn med svarte skjell. Bladene er ovalt tilspissede, 4–10 cm lange og 2–5 cm brede.

Planten har mange blomster som henger 3–4 sammen på undersiden av greinene. Det er 5–8 hvite kronblad som nederst er vokst sammen til et kronrør. Pollenbærerne er lyst oransjefargete. Frukten er en glatt, grønngrå og rund steinfrukt som er 8–14 mm i diameter.

Arten vokser i skog 400–1800 moh. Den omfatter to varieteter. Var. japonicus er utbredt i Japan, Korea og Kina. Den har hårete beger og blomsterstilk. Var. calycothrix vokser i de kinesiske provinsene Guizhou, Shandong og Yunnan og har sparsomt hårete beger og blomsterstilk.

Japanstyraks plantes i hager og parker i mange land. Den er vanlig på De britiske øyer, men er lite brukt i Norge, selv om den er hardfør nok i de sørligste delene av landet. Det finnes flere kultivarer, blant annet 'Carillon' med hengende greiner og 'Pink Chimes' med rosa blomster.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]