Japanagnbøk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japanagnbøk
Frukter hos japanagnbøk
Nomenklatur
Carpinus japonica
Blume
Populærnavn
japanagnbøk
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenbøkeordenen
Familiebjørkefamilien
Slektagnbøk
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
Utilstrekkelig informasjon for vurdering

DD — Data mangler

Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Japan

Japanagnbøk (Carpinus japonica) er et lite, løvfellende tre som vokser i Japan.

I hager blir den vanligvis 6–10 m høy, men viltvoksende trær kan bli opptil 15 m. Barken er glatt og grålig purpurrød eller mørkegrønn med rosa, bølgende striper. Skuddene er røde med lyse korkporer og er til å begynne med hårete.

Bladene er 5–10 cm lange, ovalt lansettformede og tilspissede. Oversiden er mørkegrønn med 20–22 par innsunkne nerver og hår bare langs midten. Undersiden har hår langs nervene, i nervevinklene og langs midten. Bladranden har framoverrettede tenner, og hver tredje tann er lengre enn de andre. Bladgrunnen er ofte hjerteformet, men kan være avrundet eller kileformet. Akselbladene er grønne og sitter lenge på.

Hannraklene er 2,5–5 cm lange. Hunnraklene er eggformede, 5 cm lange og 3 cm brede. De har innbøyde svøpblad som er 2 cm lange og har 4–5 grove tenner. De er først lysegrønne og blir seinere rødgrønne eller karmosinrøde.

Japanagnbøk blir av og til plantet i hager. Den har vakker vekstform, tåler skygge, er ganske hardfør og blir ikke alt for stor. Bladene og fruktene er dekorative.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ K. Shaw, S. Roy og B. Wilson (2014). «Carpinus japonica». The IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-3.RLTS.T194662A2356594.en. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]