Jani Beg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jani Beg
JaniBeg.jpg
Født14. århundreRediger på Wikidata
Den gylne hordeRediger på Wikidata
Død1357Rediger på Wikidata
SarajRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KhanRediger på Wikidata
Embete
Far Usbek Khan[1]Rediger på Wikidata
Mor TaidulaRediger på Wikidata
Søsken Tini Beg, Abdullah KhanRediger på Wikidata
Barn Berdi Beg, Qulpa, Nawruz Beg, KildibegRediger på Wikidata
Nasjonalitet Den gylne horde, YuanRediger på Wikidata

Jani Beg eller Janibek (død 1357) var khan over Den gylne horde fra 1342 til sin død, den siste legitime hersker av denne stat. I hans regjeringstid ble Den gylne horde hardt rammet av den store pesten 1346–49.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Usbek Khan og kom til makt etter farens død og etter å ha ryddet av veien to brødre (Ny-)Sarai. Trass i brodermordene gikk han for å være rettskaffen, gudfryktig og fortjenstfull. Han var særlig kjent for å ha fremmet lærdommens menn og samlet dem rundt seg.

Jani Beg kommanderte en massiv krimtatarisk styrke som angrep den genovesiske havnebyen Kaffa sør på Krimhalvøya i 1343. Beleiringen ble brutt ved at en italiensk unnsetningsstyrke nådde frem i februar. I 1345 beleiret Jani Beg på nytt Kaffa. Angrepet slo feil ettersom pesten brøt ut blant hans troppestyrker. Det fortelles at Jani Begs hær sendte infiserte lik med katapult inn i Kaffa i et forsøk på å få pesten til å svekke byens forsvarere. Infiserte genovesiske sjøfarere bragte så sykdommen med seg fra Kaffa til Genova, og slik kom pesten til det vestlige Europa.

Pesten (svartedauden) gjorde at Krim-handelen og sendeferdene til Egypt gikk sterkt tilbake. Likevel var ikke Jani Beg uvirksom: I Russland undergravde han Simeon av Moskvas stilling ved omfordeling av skatteinnkrevingen som hadde muliggjort moskovittenes sterkere stilling. Khan måtte åpenbart kjempe mot indre forfall, det var tegn på svekkelse av forbundspolitikken med underordnede tartarfyrster overfor Polen og Litauen (1356).

Kort før sin død inntok Jani Beg den allerede av hans forgjengere ettertraktede byen Tabriz, men trakk seg så raskt tilbake til Sarai, der han døde i 1357.

Hans sønn Berdi Beg forsøkte ved flere brodermord å holde seg ved makten, men ble forgiftet i 1359, og dermed ble Den gylne horde brutt opp og emir Mamai kunne styrke seg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]