Janez Vajkard Valvasor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Janez Vajkard Valvasor
Janez Vajkard Valvasor (cropped).jpg
Fødtmai 1641
Ljubljana
Død19. september 1693 (52 år)
Krško
Barn Alojzij Valvasor
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Kartograf, geograf, heraldiker, skribent, polyhistor, forlegger, samler, aristokrat
Nasjonalitet Det tysk-romerske rike
Medlem av Royal Society
Utmerkelse Fellow of the Royal Society

Janez Vajkard Valvasor (tysk:Johann Weichard Valvasor), (født i mai 1641 i Ljubljana, død 19. september 1693 i Krško), var en adelsmann i det habsburgske hertugdømmet Krain (idag Slovenia), og en betydelig topograf, historiker og allviter

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Barndom[rediger | rediger kilde]

Valvarsors fødested (den grønne bygningen), i gamlebyen i Ljubljana.

Janez Vajkard Valvasors fødselsdato er ikke kjent, men det er klart at han 28. mai 1641 ble døpt i den katolske Ljubljana domkirke St. Nikolaus.[1] Han var det tolvte barn av friherre Bartholomäus Valvasor og hans hustru Anna Maria, friherrinne av adelsfamilien Rauber. 

Kulturgeografi og -historie[rediger | rediger kilde]

Valvasor-monumentet i Valvasor-parken ved Nasjonalmuseet i Ljubljana. Monumentet er utført av Alojz Gangl i 1903.

Janez Vajkard Valvasor fikk en uvanlig bred utdannelse ved forskjellige universiteter, og som offiser under de osmanske krigene i Europa, men også på reiser gjennom en rekke europeiske land og til Afrika.[1]

Hans beskrivelser av landskap, kultur og arkitektur fra sitt hjemsted Krajn, samt fra nabohertugdømmene Kärnten og Steiermark ble viden kjent. Valvasors beskrivelser av byer, borger og slott, såvel som natur i Kärnten og Krain har betydning også i dag. Hans verker er også viktige for historieskrivningen, ettersom han samlet en rekke informasjoner hvis kilder idag er gått tapt.

Tegninger og skisser[rediger | rediger kilde]

Valvasor lagde et stort antall tegning og skisser over byer, markeder, klostre, borger og slott.[1] Disse skissene brukte blant andre illustratøren Andreas Trost for sine kobberstikk, som ble utgitt i Topographia Ducatus Carniolae modernae (1679), Topographia Archiducatus Carinthiae antiquae & modernae completa (1688) og i det encyklopediske verket med originaltittel Die Ehre dess Hertzogthums Crain (Om det praktfulle i hertugdømmet Krain) (1689).[1] Valvasor laget et eget kobberstikksverksted for Trost på sitt slott Bogenšperk (tysk: Wagensberg) i nærheten av Litija.

Hydrologisk statistikk[rediger | rediger kilde]

Valvasors utvikling av statistisk metode for hydrologien var banebrytende.[1] Hans beskrivelse av Cerknicasjøen vakte en slik oppsikt at han på forslag fra  Edmond Halley ble tatt opp i Royal Society.

Æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Valvasor var avbildet på den slovenske 20-tolarseddelen.[1] 

Iconotheca Valvasoriana[rediger | rediger kilde]

Samlingen grafiske verker som Valvasor hadde laget, ble dokumentert i Inconotheca Valvasoriana.[1] Samlingen på 17 bind med 7752 grafiske blad, trykk og tegninger, blant annet utført av Albrecht Dürer, Rembrandt und Lucas Cranach, var en av de mest betydelige i habsburgerriket. Originalen befinner seg i Agram, det slovenske akademi for vitenskap og kunst. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g «Johann Weichard von Valvasor». Kvalitetskontrollert utgave av Wikipedia (tysk). Austria Forum. Besøkt 9. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]