Jane Leeves

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jane Leeves
Født18. apr. 1961[1][2]Rediger på Wikidata (63 år)
Ilford (London)
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, skuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedSackville School
Bush Davies School of Theatre Arts
EktefelleMarshall Coben (1996–)
NasjonalitetStorbritannia
Aktive år1981
IMDbIMDb

Jane Leeves (født 18. april 1961) er en engelsk skuespiller, best kjent for sin rolle som Daphne Moon på TV-serien Frasier.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ungdom[rediger | rediger kilde]

Jane Leeves ble født i Ilford i øst-London i England. Hun vokste opp i East Grinstead og tok utdannelse som ballettdanser og arbeidet som fotomodell til hun fikk sin første filmrolle som toppløs engel i Monty Python's The Meaning of Life.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hun hadde en fast rolle på The Benny Hill Show (som en av «Hill's Angels») og hadde en rolle som en turist med en baby i David Lee Roths musikkvideo for sangen «California Girls», men slet i mange år med å etablere seg som skuespiller. Hun ble til en viss grad kjent som en vimsete ansatte i et plateselskap i sitcom'en Throb!.

Hun hadde en tilbakevendende rolle i TV-serien Murphy Brown, som ga henne sin første suksessrike periode som «Audrey», den høylytte og klossete kjæresten til produsenten Miles Silverberg (spilt av Grant Shaud). Leeves dukket også opp i rollen som den brysomme jomfruen Marla i fire episoder av Seinfeld. Under denne perioden hadde Leeves også rollen som Holly i den amerikanske versjonen av science fiction-komedien Red Dwarf.

I 1993 ble hun innlemmet i rollelisten for TV-serien Frasier, som den eksentriske, likefremme og visstnok synske Daphne Moon fra Manchester, og hun ble meget populær i denne rollen. Ved begynnelsen av 2001/2002-sesongen var Leeves gravid, og forfatterne innlemmet graviditeten hennes i episodene som vektøkning på grunn av rollefigurens stress på grunn av hennes forhold til Niles. Innen Frasier sluttet hadde Leeves mottatt en nominasjon for en Emmy Award for sin rolle, og var den best betalte britiske kvinnelige skuespilleren i Hollywood.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Hun har vært gift med Marshall Coben siden 1996, og de har to barn, Isabella Kathryn og Finn William. Hun er bestevenninne med sin tidligere medskuespillerinne i Frasier, Peri Gilpin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 1205534, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-ID 95884, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]