Janbiya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Janbiya fra Jemen

Janbiya (også skrevet janbia, jambiya, eller jambia, arabisk: جنبية) er den generelle arabiske betegnelsen for dolk, men er mest brukt for å beskrive en spesiell type tradisjonelt krum kniv som bæres som verdighetstegn i belte. Denne typen kniv er særlig knyttet til Jemen, selv om uttrykket også brukes i andre arabiske land.[1] Grepet på dolken er tradisjonelt av neshorn-horn eller elfenben.

Bruk[rediger | rediger kilde]

I Jemen bæres janbiya av gutter og menn over 14 år til nasjonaldrakt og ved høytidelige anledninger. Tradisjonen strekker seg mer enn tusen år tilbake, og dolkene går gjerne i arv fra far til sønn. Antikke arvestykker er høyt verdsatte skatter i familien. Selve dolken har et kort blad med moderat krumning, men den karakteristiske sliren er forlenget og ytterligere krummet, slik at den ser ut som en slags krok.[2]

Trussel mot neshorn[rediger | rediger kilde]

Grepet på dolket er tradisjonelt laget av elfenben eller neshorn-horn. Neshorn er sterkt truet i hele Afrika, og importen til Jemen er forbudt. Dette har ført til at prisene på eldre dolker med nesehorngrep har skutt i været, og et omfattende svartebørsmarked for nytt neshornmateriale. Etterspørselen fra knivmakere i Jemen er med på å presse de internasjonale svartebørsprisene opp. Produksjonen av janabiyaer er derved en av de store truslene mot neshornbestandene i verden.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Friedman, David and Cook, Elizabeth. «Cariadoc's Miscellany: Notes on Islamic Clothing». www.pbm.com. Besøkt 9. juni 2008.  1988, 1990, 1992.
  2. ^ «Ethnographic Arms & Armour - The Yemeni Jambiya». www.vikingsword.com. Besøkt 9. juni 2008. 
  3. ^ Lockwood, C. (2010). «Analysis of Rhino Poaching in KwaZuluNatal, South Africa» (PDF). Ezemvelo Kzm Wildlife, report. Arkivert fra originalen (PDF) 14. mai 2014. Besøkt 8. juli 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]